25 maj 2020

Timjansmarinerade drumsticks, 4-6 port



2 msk färsk timjan
2 vitlöksklyftor
4 msk flytande honung
Svartpeppar
1 tsk chiliflakes
1 citron, saft och skal
1 kg kycklingben
Salt

Lägg timjan, vitlöksklyftor, chiliflakes och honung i en mortel eller mixer.
Dra några rejäla tag med pepparkvarnen.
Riv citronskalet och tillsätt tillsammans med citronsaften.
Mortla eller mixa tills du fått en kladdig röra.
Lägg kycklingbenen i en stor plastpåse, slå över marinaden, knyt ihop påsen och massera kycklingbenen så de blir täckta av marinaden.
Lägg kycklingen kallt i minst 4 timmar, men helst över natten.
Kör kycklingen i ugn, 200 grader ca 40 minuter, eller grilla dem 15-20 min.

Se till att kolen blivit gråvit, annars är temperaturen för hög och kycklingen blir bränd på utsidan och rå mitten.

Prima Primörer - Sockerärtor med vitlökscrème


250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Bland yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. Häll på oljan och strö över myntan. Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

21 maj 2020

Prima Primörer - Anderssons Rabarbercocktail


3 cl vanilj vodka 2 cl rabarber likör De kuyper, finns att beställa på bolaget. 3 cl färskpressad citron. 3-4 cl rabarber syrap. Recept rabarber syrap. Skiva en liter rabarber i en mixer. Häll på sockerlag så det täcker. Mixa några sekunder och sila av.

10 maj 2020

Prima primörer - Bubblande dryck med citronmeliss och mynta



5 dl vatten
300 gr socker
40 gr citronmeliss och myntablad
Koka upp vatten och socker och sjud tills sockret löst upp sig.
Lägg örterna på en skärbräda och banka på dem med en kavel eller handtaget på en kniv. (Det här gör att örterna avger mer smak.) Lägg sedan ner dem i sockerlagen och sjud ca 5 min. Ta bort från spisen och låt svalna. Sila sedan vätskan genom en silduk, häll upp på flaska och ställ kallt. Lagen håller 3 dagar i kylskåp.
Vid servering, häll lagen i ett glas och toppa upp med mousserande vin eller kolsyrat vatten. Lägg i en citronskiva och lite färsk mynta.

Prima primörer - Rostad sparris med chili- och limedressing, 2 port



- perfekt till de lite grövre stjälkarna
500 gr sparris
5 vitlöksklyftor
5 msk olja
salt
2 lime, saften
1 tsk spiskummin
1 grön chili
½ msk torkad oregano

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa sparris och skär bort de träiga delarna.
Skala vitlökarna.
Lägg sparrisarna tillsammans med de hela vitlökarna i en ugnsfast form.
Slå över oljan tillsammans med en nypa salt och blanda väl.
Rosta sparrisen i 25 min men ta ut vitlöken efter 20 min.
Lägg lökarna i en mixer, pressa i limen och tillsätt spiskummin.
Dela och kärna ur chilin, lägg ner i mixern tillsammans med oreganon och lite salt. Mixa.
Ta ut sparrisen, häll dressingen över och blanda försiktigt.

7 maj 2020

Prima primörer - Projekt gräslök



Projekt gräslök har pågått i några år och nu har jag äntligen fått tillräckligt många plantor för att rama in en del av mina odlingar. Jag klipper ner halva plantorna till ca 4 cm från marken. Då får jag njuta av de fina blommorna om någon vecka samtidigt som jag kan skörda finfin lök att använda direkt eller frysa in.