1 maj 2019
Rabarbertid - Nigels Slaters snabba rabarbertarte med mascarpone
Etiketter:
Bakat,
Dessert,
Elsas Kalasmat,
Elsas Sommarmat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
Rabarbertid - Rabarbermuffins med mynta, 12 stora
200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk färsk mynta (hälften om den är torkad)
300 gr rabarber
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen i ett taget under omrörning.Blanda alla torra ingredienser tillsammans med rabarber och rör ner.
Fördela i muffinsformar och grädda i 200 grader 10-12 min.
(Längre om du gör i stora muffinsformar.)
Etiketter:
Bakat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
Rabarbertid -Rabarbersylt med lavendel
www.floradania.dk |
500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g syltsocker
2 msk färska lavendelblommor
1 ekologisk citron, saften
500 g syltsocker
2 msk färska lavendelblommor
Blanda allt utom blommor i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter.
Tillsätt blommorna och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut. Förvara i kylskåp.
Etiketter:
Bär; Sylt,
Elsas Sommarmat,
Rabarber
Rabarbertid - Rabarberpaj med kanelsmulor
Pajdeg
100 gr smör
100 gr vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
100 gr smör
100 gr vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
”Smulor”
150 gr råsocker
90 gr vetemjöl
50 gr mandelmjöl
100 gr smör
2 tsk kanel
90 gr vetemjöl
50 gr mandelmjöl
100 gr smör
2 tsk kanel
Fyllning:
100 gr mandelmassa
1 ägg
1 ägg
Kör degingredienserna i mixer till en deg. Lägg kallt 30 min.
Klä en pajform med degen.
Vispa ihop mandelmassa och ägg.
Häll i formen och toppa med skivade rabarber.
Grädda ca 30 min på 170 grader.
Vispa ihop mandelmassa och ägg.
Häll i formen och toppa med skivade rabarber.
Grädda ca 30 min på 170 grader.
Blanda under tiden ihop ”smulet”.
Ta ut pajen och strö över smulorna, grädda ytterligare ca 10 min. Servera med vaniljsås
Ta ut pajen och strö över smulorna, grädda ytterligare ca 10 min. Servera med vaniljsås
Etiketter:
Bakat,
Dessert,
Elsas Kalasmat,
Elsas Sommarmat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
Rabarbertid - Rabarber- och jordgubbscurd med vanilj
- fungerar alldeles utmärkt att göra på frysta bär!
300 gr rabarber
100 gr jordgubb
½ vaniljstång
½ + 1 ½ dl socker
½ dl vatten
6 äggulor
1 nypa salt
½ citron, skalet
50 gr smör
Skölj bär och rabarber och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstången, häll över ½ dl socker, rör om och låt stå ca 30 min.
Häll på vattnet och koka upp. Koka tills alla bitar är upplösta och mixa sedan till en slät puré.
Lägg äggulorna i en bunke över vattenbad.
Vispa dem lätt och tillsätt sedan socker, salt och citronskal.
Rör hela tiden till smeten blivit varm, men inte het. Häll i 1 dl bärpuré och fortsätt röra tills curden blivit varm igen. Tillsätt resten av purén i omgångar under omrörning och sluta inte förrän curden är varm och tjock.
Klicka i smöret och rör tills det löst sig, häll upp på burk och njut.
Etiketter:
Bär,
Dessert,
Elsas Kalasmat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
Rabarbertid - Rabarbermojito, 8 st
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl skivad rabarber
32 cl ljus rom
4 hela lime
8 kvistar mynta
Koka rabarber med socker och vatten tills rabarbern mjuknat, ca 8 min.
Låt svalna.
Ta fram glas och lägg en matsked av rabarberblandningen i varje glas tillsammans med en halv lime i klyftor och en myntakvist. Mosa blandningen med en muddler eller baksidan av en träslev.
Fyll på med 4 cl ljus rom och en massa krossad is, rör om och servera direkt.
Eller strunta i rommen och toppa upp med en frisk lemonad för en alkoholfri variant!
Etiketter:
Dryck,
Elsas Kalasmat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
Rabarbertid - Rhubarb Barley Water
3 msk korngryn
5 dl vatten
2 dl rabarber, tärnade i 2 cm bitar
3 L kokande vatten
1 citron, skal och saft
2 dl socker
Koka korngryn och rabarber med 5 dl vatten i ca 30 min.
Sila av i en ny kastrull.
Tillsätt 3 L kokande vatten, citronskal och saft.
Rör i 2 dl socker och rör till sockret löst sig. Häll upp på flaskor.
Håller 3-5 dagar i kylskåp
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)