1 maj 2019

Rabarbertid - Nigels Slaters snabba rabarbertarte med mascarpone

5-6 rabarberstjälkar i bitar
En rejäl sked socker
Vatten
Tinad smördeg
250 gr mascarpone
Äkta vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg rabarbern I en ugnsfast form tillsammans med socker och 1-1,5 dl vatten.
Rosta 10-15 minuter tills rabarbern precis mjuknat. Låt svalna i formen, lyft rabarbern och spara saften.
Sätt ugnen på 220 grader.
Kavla smördegen lätt och skär sedan en 1,5 cm tjock kant runtom utan att skära helt igenom. Lägg smördegen på plåt klädd med bakplåtspapper.
Föredela rabarbern i mitten av smördegen och pensla kanterna med lite av saften.
Baka tarten 20 min tills den blivit gyllene och rest sig.
Blanda ihop mascarpone och vaniljsocker till en slät kräm.
Lite finrivet citronskal är också gott att ha i.


Rabarbertid - Rabarbermuffins med mynta, 12 stora



















200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk färsk mynta (hälften om den är torkad)
300 gr rabarber

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen i ett taget under omrörning.
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med rabarber och rör ner.
Fördela i muffinsformar och grädda i 200 grader 10-12 min. 
(Längre om du gör i stora muffinsformar.)

Rabarbertid -Rabarbersylt med lavendel


www.floradania.dk

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g syltsocker
2 msk färska lavendelblommor

Blanda allt utom blommor i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. 
Tillsätt blommorna och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 
Förslut. Förvara i kylskåp.

Rabarbertid - Rabarberpaj med kanelsmulor


Pajdeg
100 gr smör
100 gr vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten

”Smulor”
150 gr råsocker
90 gr vetemjöl
50 gr mandelmjöl
100 gr smör
2 tsk kanel
Fyllning:
100 gr mandelmassa
1 ägg
Kör degingredienserna i mixer till en deg. Lägg kallt 30 min.

Klä en pajform med degen. 
Vispa ihop mandelmassa och ägg. 
Häll i formen och toppa med skivade rabarber. 
Grädda ca 30 min på 170 grader.

Blanda under tiden ihop ”smulet”. 
Ta ut pajen och strö över smulorna, grädda ytterligare ca 10 min. Servera med vaniljsås

Rabarbertid - Rabarber- och jordgubbscurd med vanilj


- fungerar alldeles utmärkt att göra på frysta bär!
300 gr rabarber
100 gr jordgubb
½ vaniljstång
½ + 1 ½ dl socker
½ dl vatten
6 äggulor
1 nypa salt
½ citron, skalet
50 gr smör    
Skölj bär och rabarber och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstången, häll över ½ dl socker, rör om och låt stå ca 30 min.
Häll på vattnet och koka upp. Koka tills alla bitar är upplösta och mixa sedan till en slät puré.
Lägg äggulorna i en bunke över vattenbad.
Vispa dem lätt och tillsätt sedan socker, salt och citronskal.
Rör hela tiden till smeten blivit varm, men inte het. Häll i 1 dl bärpuré och fortsätt röra tills curden blivit varm igen. Tillsätt resten av purén i omgångar under omrörning och sluta inte förrän curden är varm och tjock.

Klicka i smöret och rör tills det löst sig, häll upp på burk och njut.

Rabarbertid - Rabarbermojito, 8 st



1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl skivad rabarber
32 cl ljus rom
4 hela lime
8 kvistar mynta

Koka rabarber med socker och vatten tills rabarbern mjuknat, ca 8 min.
Låt svalna.
Ta fram glas och lägg en matsked av rabarberblandningen i varje glas tillsammans med en halv lime i klyftor och en myntakvist. Mosa blandningen med en muddler eller baksidan av en träslev.
Fyll på med 4 cl ljus rom och en massa krossad is, rör om och servera direkt.
Eller strunta i rommen och toppa upp med en frisk lemonad för en alkoholfri variant!

Rabarbertid - Rhubarb Barley Water


Rabarber, Stjälk, Röd, Grönsaker

3 msk korngryn
5 dl vatten
2 dl rabarber, tärnade i 2 cm bitar
3 L kokande vatten
1 citron, skal och saft
2 dl socker

Koka korngryn och rabarber med 5 dl vatten i ca 30 min.
Sila av i en ny kastrull.
Tillsätt 3 L kokande vatten, citronskal och saft.
Rör i 2 dl socker och rör till sockret löst sig. Häll upp på flaskor.
Håller 3-5 dagar i kylskåp