14 aug. 2018

Var dags gröna mat - Sallad med hyvlad fänkål och äpple



2 fänkålhuvud
2-3 gröna äpplen
1 kruka koriander, hackad
1 röd lök, tunt skivad
½ citron, saften
3 msk neutral olja
Salt och peppar

Skölj och ansa fänkålen. 
Hyvla den tunt och lägg i en bunke.
Skölj äpplena och skiva dem tunt, lägg i bunken tillsammans med den skivade löken och strö över koriandern.
Salta och peppra lätt. 
Gör en dressing på 3 msk olja och citronsaften, slå över sallad och blanda runt.


Salladen mår bra av att ”stå till sig” en stund!

Var dags gröna mat - Bästa broccolisalladen!


1 broccolihuvud
2 salladslökar
Machésallad eller babyspenat
Vitlöksblast
1 msk vit balsamico
2 msk mild olivolja
Salt och peppar

Skiva broccolin tund och blanda med fint skuren salladslök och salladsblad.

Ringla över balsamico och olivolja. Salta, peppra och vänd sedan runt.

1 aug. 2018

Elsas Sommarmat - Pasta med solrospesto, 4 port

½ vitlöksklyfta
3 dl basilikablad rejält packat
1 dl solrosfrö
1 dl riven parmesan
Olivolja
1 msk citronjuice
Salt och peppar
Nykokt pasta

Kör alla ingredienser till peston i matberedare och spä med olivolja till en krämig konsistens.
Slunga nykokt pasta i peston, hyvla över lite parmesan och ta ett par tag med pepparkvarnen.

Njut!

Elsas Sommarmat - Rostad broccoli med chorizo och fetaost, 4 port


800 gr broccoli, färsk eller fryst
400 gr färsk chorizo
1 brk krossade tomater
1 dl vatten
1 gul lök
2 msk + 1/2 msk olja
Salt och peppar
3 msk färska örter - basilika, persilja, salvia t.ex
1 pkt fetaost

Sätt ugnen på 220 grader.
Dela broccolin och fördela i en ugnsfast form.
Slå över drygt 2 msk olja, salta, peppra och blanda ordentligt.
Rosta broccolin ca 15 minuter, längre om den kommer direkt ur frysen.

Skala och skiva löken, fräs den med olja någon minut så den börjar bli genomskinlig.
Skär ett snitt i korvarna, ta ut innehållet och hacka det grovt.
Lägg i pannan med löken och slå över krossade tomater och vattnet.
Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka under tiden av med salt, peppar och färska örter.

Lägg upp på tallrikar och fördela smulad fetaost över hela härligheten!

10 juli 2018

Elsas Sommarmat - Inlagda krusbär från Löderup


1 L krusbär
1 msk ingefära, färsk
1 röd chili
2 dl strösocker
1 3/4 dl vatten
2 msk cidervinäger

Ansa och snoppa krusbären.
Dela och kärna ur chilin, strimla den fint.
Skala och strimla ingefäran.
Koka upp vatten, socker, vinäger, chili och ingefära och rör tills sockret smält.
Lägg i bären och sjud ca 3 min, bären ska precis börja spricka och inte bli till mos.
Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara i kyl.

Servera som tillbehör till kött - grillat eller kallskuret! 

Elsas Sommarmat - Persikorelish



3 persikor
1 ½ dl socker
1 dl cidervinäger
en nypa chiliflakes
¾ tsk salt
1 röd lök, skivad

Kärna ur persiokorna och skiva dem.
Koka upp socker, vinäger och chiliflakes.
Tillsätt persikor och salt.  Låt sjuda 15-20 minuter.
Tillsätt löken och sjud ytterligare 5 minuter.
Häll upp på burk och låt svalna.
Håller 5 dagar i kylen.

8 juli 2018

Elsas Sommarmat - Chili- och saltstekta räkor, 2-4 port


600 gr ishavsräkor
1 chili, urkärnad och strimlad
1 msk salt
2-3 vitlöksklyftor, eller fler, finhackade
1 msk olja - om du vill.
3 msk hackad persilja

Ta fram en rejäl gjutjärnspanna och lägg i salt, chili, vitlök och räkor.
Låt räkorna bli riktigt varma och strö sedan över rikligt med hackad persilja. Servera.

Jag gillar att ha i lite olja, men Martin säger att det blir bäst utan - vad tycker du?!