26 juni 2018

Elsas Sommarmat - Pulled Pork Burger med Coca-Cola

Sätt på det här långkoket redan onsdag eller torsdag kväll, kyl ner och ta fram på lördag och servera med saltgurka, rostad potatis och en krämig Cole Slaw. 

1kg fläskkarré
4 dl Cocacola
3 dl BBQ-sås
2 gula lökar, skivade
2 röd paprika, i strimlor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 morot, skivad
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda cola, BBQ-sås och grönsaker.
Lägg karrén i en ugnsfastform eller gjutjärnsgryta och slå marinaden över.
Täck formen noga eller sätt lock på grytan.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta, sakta kokas sönder över natten.
Dra isär köttet och smaka av med salt och peppar.
Servera i hamburgerbröd med lite salta tillbehör och en krämig Cole Slaw!

Elsas Sommarmat - Örtbakad fläskfilé med senapscrème

1 fläskfilé
1 dl hackade färska örter
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 msk smör

2 dl crème fraiche
1 msk grov senap
1 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 150 grader.
Strö ut de hackade örterna, salt och peppar på en skärbräda.
Rulla fläskfilén och se till att den blir täckt av blandningen.
Lägg smöret i en stekpanna och bryn fläskfilén runt om.
Lägg över på plåt och ställ in i ugnen. När innertemperaturen är 68 grader, 15-20 min ungefär, är köttet klart. Ta ut det och låt det vila 10 minuter.
Blanda crème fraiche med grov senap och dijonsenap. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite dragon. Skiva köttet och lägg upp på ett vackert fat.

Elsas Sommarmat - Salviastekt halloumi med pasta och tomatsås


Ca 400 gr färsk pasta
1 brk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 + 1 msk olja
½ buljongtärning
Salt
Peppar
Honung
2 msk hackad färsk persilja
12 skivor halloumi
12 salviablad

Skiva lök och vitlök och fräs i 1 msk olja. Tillsätt tomater, buljongtärning och persilja. Smaka av med salt, peppar och lite honung. Låt koka ca 10 minuter.
Lägg ett salviablad på varje ostskiva och stek dem gyllene på båda sidor i lite olja.
Koka under tiden upp vatten till pastan och koka den enligt anvisningar på paketet.

Servera den nykokta pastan med tomatsås, nystekt halloumi och gärna en rejäl näve sallad.

Elsas Sommarmat - Rabarbersylt med lavendel


www.floradania.dk

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g syltsocker
2 msk färska lavendelblommor

Blanda allt utom blommor i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. 
Tillsätt blommorna och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 
Förslut. Förvara i kylskåp.

Elsas Sommarmat - Citron- och timjanolja




Timjan- och citron olja
Timjan av valfri sort
Citronskal – det gula
En neutral olja
Glasburk eller flaska

Skölj timjan och låt torka ordentligt innan den läggs i glas burk tillsammans med strimlor av citronskal. Slå på en god neutral olja så att det täcker.
Ställ i ett ljust fönster en dryg vecka och sila sedan bort örter och citron.

Elsas Sommarmat - Lavendelsocker med vanilj


Använd sockret i sockerkaka eller småkakor – ljuvligt gott ihop med jordgubbar!

4 dl strösocker
2 dl torkade lavendelblommor
1 vaniljstång

Mixa socker, vaniljstång och blommor till ett pulver. 
Häll upp på burk med tätslutande lock.
Låt stå ett tag för bästa smak, upp till ett år utan problem.





Elsas Sommarmat - Grillad lax med thaidressing, 4 port

600 gr lax
½ röd lök, hackad
½ - 1 tsk finhackad chili
1 lime , saften
½ apelsin saften
2 tsk finriven ingefära
1-2 tsk sesamolja
salt
sesamfrön
gurka
sallatsblad

Blanda lök, chili och ingefära med cirtrussafterna. Tillsätt sesamolja en sked i taget och smaka av med salt.
Lägg laxen i hälften av dressingen och marinera i 30 min.

Grilla laxen och servera den med sallad, tunt skivad gurka och resten av dressingen. Strö över rostade sesamfrön. Ris är gott till, men jag gör lika gärna en stor sallad.