4 apr. 2018

Vårkänslor - 8 anledningar att äta spenat!

Här är 8 goda anledningar att odla och äta mer spenat. Jag använder babyspenat i sallader, men också att till toppa en macka eller omelett med. Om bara några veckor räknar jag med att kunna få min första skörd från växthuset :)


1. Bra för hjärnan
2. Motverkar sjukdomar
3. Gå ned i vikt
4. Starkare ben
5. Vitaminbomb
6. Förebygger rynkor
7. Bättre syn
8. Sänker kolesterolet

Vårkänslor i Skafferiet - nytt tema på bloggen!

Hittade den här bilden som är tagen i maj när mitt skruttiga äppelträd visar sin allra bästa sida och övertalar mig om att det ska få hänga med ett år till...
Nu äntligen börjar det bli lite varmare, men för att hjälpa våren på traven kör vi tema vårkänslor på bloggen den här veckan och nästa. Vår för mig är nässlor, sparris, spenat, rädisor, späda örter och glasrabarber - vad längtar du mest efter? Och vad vill du ha recept på?

30 mars 2018

Glad påsk! - Örtmarinerad kyckling med citronyoghurt, 4 pers


1 majskyckling ca 1,1 kg
1/2 citrontimjan
2 kvistar rosmarin
1-2 vitlöksklyftor
2 msk neutral olja
1 tsk salt
peppar

Citronyoghurt
2 dl naturell yoghurt
1/2 citron, saften
2  tsk spiskummin
1 tsk honung
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Mortla örterna med oljan och vitlöken, salta och peppra.
Dela kycklingen i 8 bitar, lägg den i en ugnsfast form och pensla med örtoljan.
Ställ in i ugnen ca 30 min och ös kycklingen några gånger under tiden.

Blanda alla ingredienser till citronyoghurten. 
Lite färsk mynta är gott att ha i också om man vill.

Jag serverar gärna kycklingen med en bulgursallad eller grönsaksris, men lite rostade rotfrukter eller en stor grönsallad går minst lika bra.




29 mars 2018

Glad påsk! - Öjebyröra



1 brk kräftstjärtar
1 dl riven Västerbottensost
1 dl majonnäs
2 msk hackad dill
1 msk hel kummin
2 cl OP Andersson
Häll kräftstjärtarna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
Hacka dem sedan grovt och blanda väl med övriga ingredienser.

Tips!
Supergott på en smörstekt toast, en skiva rågbröd eller sprött knäckebröd.

28 mars 2018

Glad påsk! - Olivsmör och rädisor på crostini, ca 6 pers



30 gr smör
1-2 msk tapenade
Crostinis
Flingsalt
Svartpeppar
Låt smöret stå framme tills det mjuknar och blanda sedan med tapenaden.
Skiva rädisorna riktigt tunt.
Bre smöret på crostinis och lägg på rikligt med rädisor, flingsalt och lite svartpeppar.

Glad påsk! - Laxtartar med avokado och passionsfrukt, 6 port




500 gr färsk lax
2 mogna avokados
3 passionsfrukter
3 msk hackad röd lök
1 lime, saften
Salt och peppar
Tärna den färska laxen och avokadon. Lägg i en skål.
Dela passionsfrukten på hälften och skrapa ut fröna i skålen. Spara skalen.
Strö över röd löken och pressa ut limesaften.
Salta och peppra lätt. Blanda försiktigt så avokadon inte blir mos.
Lägg tartaren i skalen och servera på en blandad salladsbädd.

Glad påsk! - Potatissallad med rädisor, 6 pers



1 kilo kokt potatis
2 knippen rädisa
1 purjolök, medelstor
3 msk hackad persilja
1 msk dijonsenap
1 msk cidervinägersenap
½ msk honung
1 ½ dl olja
½ dl vinäger
Salt och peppar

Mixa senap, honung, olja och vinäger till en krämig dressing, smaka av med salt och peppar.
Skär potatisen i bitar, strimla purjon, klyfta rädisorna och lägg i en bunke.
Strö över persilja och häll på dressing. Blanda väl.
Låt gärna stå en stund innan servering så att smakerna hinner gifta sig ordentligt.