16 juni 2017

Sommarmat - Spröda flarn med betor och fetaost


Frasig smördeg täckt av nyplockade betor och smulad fetaost - en ljuvlig liten lunchrätt med ett rejäl fång sallad till, eller dela varje smördegsplatta i 4 för 8 aptitretare i väntan på att midsommargrillen ska bli varm.


1 gul beta
1 röd beta
2 ark smördeg
½ pkt fetaost
2 msk färskost med örter
3 tsk honung
Salt, peppar
1 uppvispat ägg


Koka betorna i saltat vatten. Låt dem svalna, skala dem och skär i tunna skivor.
Bred färskost på smördegen, men lämna en kant runt om.
Lägg på betor, smula över feta, salt och peppra lätt.
Pensla kanterna med ägget och ställ in i ugnen på 190 grader 12-14 minuter.
Serveras genast med en liten sallad till.

Sommarmat - Slipp stressen inför midsommar, följ mina 5 råd!



  1. Skriv ner din meny och håll dig till den! Det är lätt att man börjar vackla i affären eller under själva matlagningen och plötsligt blir man superstressad istället för sådär snyggt Midsommar-cool man hade tänkt sig.
  2. Handla i god tid. När du skrivit ner din meny är det lätt att skriva en lista att ta med till affären och göra inköpen i lugn och ro.
  3. Duka dagen innan. Om du inte har plats att duka upp redan dagen innan så gå igenom glas, tallrikar, bestick, servetter osv så du slipper leta när det är dags.
  4. Lägg drycken kallt. Ljummen öl och snaps gör ingen glad. Lägg snapsen i frysen efter inköp och lirka in övrig dryck där du kan i kylskåp och sval.
  5. Det finns inget dåligt väder... Leta reda på varma filtar, tröjor och myggstift och lägg på lämplig plats så gästerna kan förse sig själva. 

Glad midsommar!



15 juni 2017

Sommarmat - Blommigt smör till grillen

Vispa smöret och ge det en smaksättning för extra festkänsla!


300 gr smör
1 msk hackad gräslök
1 msk annan hackad ört
8 gräslöksblommor
salt


Vispa rumsvarmt smör tills det blir vitt och fluffigt. 
Blanda ner färska örter och gräslöksblommor, smaka av med lite salt.
Ett vackert, och gott, inslag på Midsommarbordet!

14 juni 2017

Sommarmat - Rabarbersnaps till Midsommar!

Snaps och sill hör Midsommar till! Varför inte prova göra snaps med rabarber i år? Tio minuters jobb och sedan två dagar i kylen är allt som krävs, förutom okryddat brännvin, ett par sockerbitar och rabarber förståss!

Skölj 6-8 rabarberstjälkar och skiva dem tunt.
Lägg i en flaska okryddat brännvin tillsammans med 2 sockerbitar. (Man får hälla ut lite av spriten och spara till senare.) Låt dra i kylskåp minst två dagar, sila bort rabarbern, häll tillbaka på flaskan och toppa upp flaskan. Serveras isande kall!

13 juni 2017

Sommarmat - Melongazpacho, 6 port










4 röd paprika
2 gul lök
600 gr vattenmelon
½ gurka
1 liten röd lök
2 msk mild olivolja
Salt, peppar, vitlök
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät soppa.
Smaka av med salt och peppar och en gnutta vitlök.
Ställ kallt fram till serveringen.

Servera med frasiga krutonger eller lägg ner lite minimozzarella för extra stuns.

12 juni 2017

Sommarmat - Chokladkaka med körsbär

Ett berg av choklad och körsbär som är både gluten- och laktosfritt passar bra när det är kalas.

75 gr laktosfritt smör
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl potatismjöl
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl laktosfri mjölk
Körbär, eller andra bär
Minimarshmallows

Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter, med laktosfritt smör. Strö den med t.ex fiberhusk, mandelmjöl eller cocosflingor.

Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker.
Mät upp och blanda kakao, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner i äggsmeten och tillsammans med smöret och mjölken.
Smeten blir ganska lös.
Häll i formen och grädda ca 35 min. Prova med en sticka att kakan är klar.

Skär upp i bitar och lägg på ett vackert fat. Ös på med körsbär, eller andra färska bär, minimarshmallows eller varför inte maränger.
Vi serverade kakan med en rejäl klick lättvispad laktosfri grädde.

Sommarmat - nytt tema på bloggen!


Visst är det mycket enklare att umgås på sommaren? Att få svänga ihop en sallad, lägga det som finns i kyl och frys på grillen och be de oväntade besökarna att stanna kvar är för mig sommarlyx.
Veckorna som kommer delar vi med oss av våra allra godaste och snabbaste recept för härlig sommarkänsla och spontanitet!