30 aug. 2020

Chili- och saltstekta räkor, 2-4 port


600 gr ishavsräkor
1 chili, urkärnad och strimlad
1 msk salt
2-3 vitlöksklyftor, eller fler, finhackade
1 msk olja - om du vill.
3 msk hackad persilja

Ta fram en rejäl gjutjärnspanna och lägg i salt, chili, vitlök och räkor.
Låt räkorna bli riktigt varma och strö sedan över rikligt med hackad persilja. Servera.



Jag gillar att ha i lite olja, men Martin säger att det blir bäst utan - vad tycker du?!

Två favoriter


1 september på tisdag och än har vi tid att njuta utomhus, men så klart har jag tjuvkikat på vilka nya kokböcker som kommer i höst. Jonas Cramby är en favorit och jag ser fram emot att se hans ”Absolute Kina-lista” i boken som släpps i september. En annan favorit är Zeina som än en gång bjuder på recept från hela världen och får mig att vilja bjuda någon på middag redan i kväll. Båda böckerna finns i handeln i september.




Kinamat varje dag, Jonas Cramby
I Kina finns inte bara ett kök, det finns hundratals. Sen har vi också all kinamat som uppstått utanför landets gränser. Som den taiwanesiska gatumaten eller den version man hittar i New York’s alla chinatowns. Den kinesiska matkulturen är helt enkelt världens mest spridda – och i Kinamat varje dag har matskribenten Jonas Cramby satt samman en mixtape med alla sina internationella kinesiska matfavoriter.
Veckans matsedel, Zeina Mourtada
Hela Sveriges Zeina är tillbaka! I hennes tredje bok ligger fokus på vardagsmat vilket innebär relativt kort tillagning och praktiska veckomenyer att luta sig mot.
Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de största receptsuccéerna från hennes blogg. Det är Zeinas nyfikenhet på mat och passion för matlagning som har gjort hennes recept till favoriter i tusentals kök. Här kommer ett helt gäng till – och alla blir mätta och glada!
Copyright/fotograf: Ulrika Ekblom

Rödbetsrösti med halloumi, 2 port



250 gr rödbetor

150 gr zucchini

150 gr halloumi

2 ägg

salt och peppar

olja till stekning

Skölj rödbetorna nog och riv dem på grova sidan av ett rivjärn.

Gör samma med zucchinin och lägg den sedan i ett durkslag tillsammans med en nypa salt i 15 min. Pressa sedan ur vätskan ordentligt och riv osten.

Blanda betor, zucchini och ost med ett uppvispat ägg.

Salta och peppra.

Häll olja i en panna och stek på hög värme tills röstin blivit gyllene och frasig.

Vänd och stek andra sidan.

Servera med en god sallad och nybakat bröd.

24 aug. 2020

Sommaren går mot sitt slut....

 

Vilka underbara dagar och kvällar vi har haft sista veckorna. Magiskt att få sitta ute till klockan sent i den tropiska värmen. Det har varit svettigt i köksträdgården, men att få njuta solvarma tomater i skuggan efter den dagliga rundan för att kolla läget är oslagbart.

Vår restaurang är öppen igen efter sommaruppehållet och sakta, sakta kommer gästerna tillbaka. Inte alls i samma utsträckning som tidigare år och visst undrar jag hur det kommer att gå för oss, allt annat är en lögn. Jag tänker att om "alla" nu ska fortsätta att jobba hemma under hösten finns det en massa människor som vanligtvis pendlar ut från småstaden som till slut kommer att ledsna på sin egen matlagning och hitta till oss. Så därför ber jag er alla att fortsätta gilla och dela våra inlägg på Facebook och Instagram.

Lite nytt kommer hända i verksamheten veckorna som kommer. Vi har en webbutik på väg och har tagit ännu ett steg mot en klimatsmartare måltid. Men det får ni läsa om framöver. Var rädda om varandra och stötta era lokala restauranger/caféer och alla andra som har det tufft. Köp ett presentkort, en lunch eller varför inte bjuda på Skördefest?



10 aug. 2020

Vaxbönor med rostade sesamfrön och soja, 4 port

 


Gula och gröna bönor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
rostade sesamfrön
chiliflakes

Skala och skiva lök och vitlök.
Fräs dem i oljan, tillsätt bönorna och stek ca 4 min.
Slå på soja och sesamolja, låt sjuda 2-3 min.
Strö över rostade sesamfrön och chiliflakes efter tycke och smak.

Servera som tillbehör till grillat eller som huvudrätt med ett gott ris.

Inlagda rödbetsstjälkar

 


1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk senapsfrön
dillkronor
rödbetsstjälkar

Ansa rödbetsstjälkarna och skär dem i cm-långa bitar.
Lägg i en väl rengjord glasburk med lock.
Koka ättika och vatten med sockret tills det löst sig.
Slå lagen över stjälkarna, lägg i senapsfrön och dillkronor.


Oreotryfflar, 22 st

 

När kompisar kommer på besök och det blir önskemål om att få baka är det här recept perfekt. Har man ingen micro kan en vuxen behöva hjälpa till att smälta chokladen, men i övrigt är det tämligt riskfritt. Visst blir det kladdigt, men det är ju bara gott.

 




Ingredienser:

22 st oreokex (1,5 paket)

125 gr färskost

ca 125 + 125 gr vit och mörk choklad

 

Gör så här:

Räkna upp kexen och lägg dem i en mixer.

Kör till ett pulver och vänd sedan ner färskosten.

Rulla bollar, ca 15 gr st, och ställ i frysen ca en timme.

Smält chokladen och doppa bollarna med hjälp av en gaffel.

Dekorera med olika färger på chokladen eller strössel.

Lägg över på en bricka med bakplåtspapper och ställ kallt.

Ät och njut tillsammans.