1 juni 2020

Elsas Sommarmat - Grillade morötter med krämig dressing


Späda morötter eller smala morotsstavar
2 dl majonnäs 
½ dl finriven parmesan 
2 finrivna vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 msk kapris
1 tsk olivolja
Salt och peppar

Rör samman alla ingredienser till en krämig dressing.
Ställ kallt fram till servering.
Grilla morötterna tills de blir lite mjuka, men ändå är spänstiga.
Salta och peppra.
Ringla över dressingen och toppa gärna upp med lite mer kapris.

Elsas Sommarmat - Kryddsmör, 4 port


150 gr smör, rumsvarmt

1-2 vitlöksklyftor

3 msk hackade örter som persilja, gräslök och körvel

Salt och peppar

 

Vispa smöret tills det blir vitt och luftigt.

Smaksätt det sedan med vitlök och örter.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg en rejäl bit plastfolie på en skärbräda och klicka på smöret.

Forma till en korv och rulla in den i folien.

Lägg i kylskåp ca 1 timme.


Prima primörer - Rostad färskpotatis med citronvinägrett och timjan


Färskpotatis

Mild olja

Salt och peppar

 

½ citron, saft och skal

1 dl olja

Salt och peppar

1 liten röd lök, hackad

Färsk timjan

 

Sätt ugnen på 190 grader.

Lägg potatisen i en ugnsfast form, ringla över lite olja, salta och peppra.

Blanda sedan och ställ in i ugnen ca 30 min.

Mixa citronsaft och olja till en dressing.

Smaka av med salt och peppar.

Krossa potatisen lätt och häll över dressingen.

Strö över lök och timjan.

Tips!

Vill du äta potatisen senare låter du den svalna, lägger den på aluminiumfolie, krossar den lätt och häller över dressingen. Gör ett paket av folien och värm upp potatisen på grillen.


25 maj 2020

Timjansmarinerade drumsticks, 4-6 port



2 msk färsk timjan
2 vitlöksklyftor
4 msk flytande honung
Svartpeppar
1 tsk chiliflakes
1 citron, saft och skal
1 kg kycklingben
Salt

Lägg timjan, vitlöksklyftor, chiliflakes och honung i en mortel eller mixer.
Dra några rejäla tag med pepparkvarnen.
Riv citronskalet och tillsätt tillsammans med citronsaften.
Mortla eller mixa tills du fått en kladdig röra.
Lägg kycklingbenen i en stor plastpåse, slå över marinaden, knyt ihop påsen och massera kycklingbenen så de blir täckta av marinaden.
Lägg kycklingen kallt i minst 4 timmar, men helst över natten.
Kör kycklingen i ugn, 200 grader ca 40 minuter, eller grilla dem 15-20 min.

Se till att kolen blivit gråvit, annars är temperaturen för hög och kycklingen blir bränd på utsidan och rå mitten.

Prima Primörer - Sockerärtor med vitlökscrème


250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Bland yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. Häll på oljan och strö över myntan. Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

21 maj 2020

Prima Primörer - Anderssons Rabarbercocktail


3 cl vanilj vodka 2 cl rabarber likör De kuyper, finns att beställa på bolaget. 3 cl färskpressad citron. 3-4 cl rabarber syrap. Recept rabarber syrap. Skiva en liter rabarber i en mixer. Häll på sockerlag så det täcker. Mixa några sekunder och sila av.