12 feb. 2020

Elsas Vintermat - Krossade jordärtskockor med parmesan, mangold och krispig vitlök, 2 -4 port



800 gr jordärtskockor
½ citron, saften
75 gr + 40 gr smör
2 stora vitlöksklyftor
riven parmesan
100 gr mangold
salt och peppar

Skala skockorna och koka dem i vatten med citronsaft och salt ca 15 min.

Skiva vitlöken tunt och stek dem i 40 gr smör under omrörning tills de blivit gyllenbruna och krispiga. Lyft upp vitlöken och lägg på hushållspapper, spara smöret.
Krossa skockorna med 75 gr smör.
Smaka av med riven parmesan, salt och peppar.
Fräs mangolden i vitlökssmöret till den smälter.
Fördela krosset på två tallrikar och toppa med mangold, krispig vitlök och gärna lite mer riven parmesan.

2 feb. 2020

3 tips för örter vid matlagning!

Medan gnocchin gratineras i ugnen hackar jag basilika
och oregano för att strö över precis innan servering.

1.     Torkade örter tillsätts tidigt under tillagningen – oregano, timjan och salvia.


2.     Färska örter tillsätts vid slutet av tillagningen – persilja, dill och körvel.

3.     Basilika klarar värmen sämst av alla och ska tillsättas när temperaturen gått ner lite grann, men maten fortfarande är varm.

Elsas Vintermat - Tomat- och parmesangratinerad potatisgnocchi


600 gr kokt potatis, gärna en mjölig sort
1 ägg
1 nypa salt
1 msk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vetemjöl + 3 msk till rullning
smör till stekning

1 brk cocktailtomater
riven parmesan
salt och peppar
färska eller torkade örter

Lägg potatisen i en bunke och krossa den med en gaffel eller liknande.
Tillsätt ägg, salt, oregano, vitlök och mjöl lite i taget, rör ihop till en något kladdig deg.
Strö ut resten av mjölet på en bänk. Dela degen i 3 delar och rulla dem till fingertjocklek.
Skär i 3 cm bitar och tryck sedan till dem lite med en gaffel.
Koka upp 2 L vatten med lite salt.
Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet. När de flyter upp till ytan ska de koka ytterligare 30 sek. Lyft upp med hålslev och lägg på en ren handduk för att ånga av.
Sätt ugnen på 230 grader.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna, lägg i gnocchin och låt dem bli gyllene på båda sidor. Lägg över i en ugnsfast form, häll över tomater, salta och peppra. Strö över riven parmesan och ställ in i ugnen ca 10 min tills osten smält och fått fin färg.
Toppa med hackad färsk basilika, oregano eller persilja.





1 feb. 2020

Elsas Vintermat - Morotssallad med apelsin och koriander


2 apelsiner
1 morot
50 gr rostade frön
1 msk citronjuice
3 msk olja
Salt,peppar
Chiliflakes
Koriander

Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut "filéer" genom att skära mellan hinnorna.
Riv moroten på grova sidan av ett rivjärn.
Bland morot och apelsin, häll över citronjuice och olja.
Blanda och smaka av med salt och peppar.
Strö över en nypa chiliflakes eller två och toppa med färsk koriander eller körvel.



28 jan. 2020

Elsas Vintermat - Citruspaj med italiensk maräng



Pajdeg:
3 dl vetemjöl                                                                
½ dl florsocker                                                            
125 gr smör                                                                  
en nypa salt om smöret är osaltat                             

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl och socker.
Smält smöret och häll i mjölblandningen.
Lägg i matberedare eller nyp ihop till en deg.
Klä en pajform med degen och baka skalet ca 18 min.

Fyllning:                                                                       
1 brk sötad kondenserad mjölk                                 
3 äggulor
¾ dl citrussaft – apelsin, citron, clementin
2 tsk rivet citronskal
Rör samman alla ingredienser och häll i det varma pajskalet.
Grädda pajen ca 20 min.

Maräng:
3 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
Blanda ihop vitor och socker i en skål.
Placera över vattenbad och rör med en visp tills sockret löst sig helt.
Ta bort från spisen och vispa med elvisp tills du får en fast maräng.
Spritsa valfritt mönster på pajen och bränn med en brûléebrännare.

Var dags gröna mat - Hummus på rostade morötter och apelsin



500 gr morot
4 stora vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan eller rosmarin
2 dl stora vita bönor
2 msk + 3 msk olja
1 apelsin, zest och saft
½ citron, saft
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär morötterna i 4-5 cm stora bitar.
Lägg på en plåt tillsammans med oskalade vitlöksklyftor, örter och 2 msk olja.
Rosta alltsammans i ugnen ca 30 min, ta ut och låt svalna.
Tryck ut vitlöken ur klyftorna och mixa tillsammans med morötter och övriga ingredienser. Tillsätt eventuellt mer olja och smaka av med salt och peppar.

25 jan. 2020

Elsas Gröna - Pankopanerad blomkål och sugarsnaps med sötstark sås, 2-4 port



1 blomkålshuvud
1 näve sugarsnaps
1 ½ dl vetemjöl
ca 1 dl iskallt vatten
2 dl panko, asiatiskt ströbröd
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader, bred ut papper på en plåt.
Bryt, eller skär, loss lagom stora munsbitar av blomkålen.
Häll mjölet i en skål och tillsätt vattnet under omrörning.
Rör till en rinnande smet.
Doppa buketter och sugarsnaps en och en i blandningen, lägg över på plåten.
Strö över panko och grädda dem i ugnen 20-25 min, eller tills de fått fin färg.

TIPS!
Det går fint att använda blomkål, broccoli eller sugarsnaps direkt från frysen.


Sötstark sås
3 msk japansk eller kinesisk soja
1 msk vatten
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 msk finhackad ingefära
1 finhackad röd chili

Blanda alla ingredienser och rör tills sockret löst upp sig.