2 jan. 2020

Elsas Vintermat - Spröda frökex



2 dl linfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
vatten

Blanda fröna i en bunke och häll i vatten så att det täcker.
Rör runt så det blandas ordentligt.
Täck med plast och låt stå över natten eller minst 6 timmar.

Bred ut på bakplåtspapper och baka först på 125 grader i 1 timme,
Sänk värmen till 100 grader och kör ytterligare 1 timme.
Öppna och släpp ångan med jämna mellanrum.

Jag brukar passa på att skära remsor av kexplattan när de fortfarande är sega efter första timmesn bakning. Annars går det bra att bryta i bitar när de är färdiga. Smaken blir ju densamma :)

Elsas Vintermat - Pumpasoppa med kryddig salsiccia, 6 port


1 Butternutsquash
2 morötter, i bitar
125 gr cocktailtomater
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 hönsbuljongtärning
ca 5 dl vatten
3 dl grädde
1 pkt salsiccia med piri-piri och vitlök
Olja
Salt och peppar
Skala Butternuten med potatisskalare, dela och kärna ur den. Skär den sedan i bitar.
Fräs lök och vitlök i någon matsked olja i en stor gryta. Tillsätt Butternut, morötter och tomater när löken börjar bli genomskinlig. Häll över vatten och smula ner buljongtärningen. Smula ner timjan och rosmarin. Koka tills allt är mjukt, ca 20 min.
Mixa med mixerstav och slå i grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar och låt sjuda 5 min.
Dela salsiccian och plocka ur själva färsen. Stek den hårt och dela den i små, små bitar.
Servera soppan rykande het och strö över salsicciafärsen.

Elsas Vintermat - Blomkål med örtströssel, 2-3 port




1 kg blomkål
5 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Skär blomkålen i skivor och lägg i en kastrull.
Slå över buljongen och koka kålen mjuk, ca 15 min.
Riv under tiden brödet och stek tillsammans med vitlök och persilja tills det blir gyllene och frasigt. Doften är underbar!
Lyft försiktigt upp mittbitarna av kålen och lägg åt sidan.
Slå av buljongen i en kanna och mixa småbitarna av kålen till en puré.
Späd med buljong, och gärna grädde, för önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Stek mittbitarna i olja tills de fått rejält med färg, salta och peppra.
Lägg puré i botten av tallrikarna, lägg på en skiva blomkål och toppa med örtströsslet.


Tips!
Tre- eller fyrdubbla örtströsslet men ha i ett paket finhackad bacon när du steker. Koka gärna ett extra huvud med blomkål. Mixa kålen med återstående grönsaksbuljong, klicka i smör och en skvätt grädde och mixa till en slät soppa.
Toppa hela härligheten med valfri variant på örtströssel.


Elsas Vintermat - Klassisk Ungersk gulasch 6-8 port



1,5-2 kg högrev i tärningar
3 gula lökar hackade
4 vitlöksklyftor
1 dl paprikapulver
4 msk hel kummin
6 röda paprikor
1 liter köttbuljong
smör, salt, peppar



Bryn lök, vitlök och kummin i en vid kastrull.
Tillsätt strimlad paprika, paprikapulver och buljong.
Bryn köttet i omgångar och lägg ner i kastrullen. Salta och peppra.
Koka upp och låt sedan grytan sjuda 3-4 timmar tills köttet blivit riktigt mört och paprikorna smält ner.

1 jan. 2020

Elsas Vintermat - Rotfruktsbröd med pumpa & linfrö


1 pkt torrjäst
1 1/2 dl havrekli
2 dl grovt rågmjöl
1 L vetemjöl
2 dl rivna rotfrukter, t.ex morot och palsternacka
2 msk linfrö
1 msk stött kummin
1 msk stött fänkål
1 msk honung
1 msk salt
5 dl vatten
1 dl rapsolja
Pumpafrö, solrosfrö, flingsalt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt vatten och olja. 
Degen ska vara ganska kladdig så att använda degkrokar eller degblandare är att rekommendera.
Kör degen minst 10 min.
Klä en form, ca 15 x 25 cm med bakplåtspapper.
Häll i några droppar olja och fördela över pappret.
Stjälp över degen och dra ut den med händerna så den fyller upp formen.
Täck med plast och låt jäsa över natten i kylskåp eller minst 45 min i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 215 grader.
Pensla degen med vatten och strö över fröer och salt.
Skär portionsrutor med en riktigt vass kniv.
Baka 20-25 min. 
Låt svalna i formen och bryt sedan brödet i bitar vid servering.

Tips!

En digitaltermometer gör att bakningen går som en dans.
Ljusa bröd är klara vid en innertemperatur på 93 grader,
mörka behöver gå upp till 97 grader.
Sätt in termometern när brödet börjar bli färdigt.
Sätter du in den för tidigt åker den igenom degen
och hamnar i botten istället för i mitten och du får ett ofärdigt bröd.

Elsas Vintermat - Egen pizza med "Hugs magiska deg"

Bild från Skeeze

500 gr vetemjöl

3,25 dl vatten
1 ½ tsk salt
1+1/2 msk olja
½ pkt torrjäst
1 -2 vitlökar
2 msk färska hackade örter
1-2 dl olivolja
Flingsalt

Blanda alla torra ingrediens i en bunke eller degblandare.
Tillsätt vatten och 1 msk olja. Knåda degen 10 minuter.
Häll ½ msk olja i en annan bunke och stjälp över degen i den. Vänd runt degen så att hela blir täckt av olja och jäs sedan övertäckt till dubbel storlek. Räkna med 1,5 – 2 timmar.

Elsas Vintermat - Grönkålssallad med ljummen päronvinägrette


Sallad
Späda grönkålsblad

Ädelost
Rostade valnötter

Fördela grönkålsbladen på tallrikar, strö över rostade valnötter och riv över osten.
Ringla över den ljumna dressingen – servera direkt.


Ljummen päronvinägrett
2 schalottenlökar
2 msk + 1 dl rapsolja
1 stort tärnat päron av fast sort
1 msk vatten
½ citron, saften
2 msk honung
Salt och peppar

Skala och skiva löken. Fräs den i den mindre mängden olja 5-6 min.
Tillsätt päronet och fortsätt steka till päronet börjar bli mosigt.
Häll olja, vatten, citronsaft och honung i en mixer. Tillsätt päron och lök, mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

Ringla den ljumna dressingen över babyspenat, ruccola eller späd grönkål. Riv över lite mögelost och en näve rostade nötter eller frön– servera direkt!