15 nov. 2019

Kallrökt lax på toast med krämig löksallad, 4 port



4 rejäla skivor kallrökt lax
4 skivor vitt formbröd
1 röd lök
10 cm purjolök
1 msk hackad gräslök
3 msk crème fraiche
½ citron, skal och saft
svartpeppar
salt
dill, koriander eller andra färska örter till dekoration

Skiva röd lök och purjolök riktigt tunt.
Lägg i iskallt vatten 10 min, låt rinna av ordentligt.
Blanda med crème fraiche, gräslök samt saft och skal från citronen.
Smaka av med salt och peppar.
Rosta eller smörstek brödet.
Fördela den krämiga lökröran över bröden.
Toppa med en skiva lax, några drag med pepparkvarnen och färska örter.

Dryckestips!
En redig pilsner är ett utmärkt alternativ – friskheten och den lätta bitterheten är precis vad du behöver tillsammans med rökt lax. Trevliga nära varianter finns både från vår granne Mälardalens Brewing Company och Eskilstuna ölkultur, annars rekommenderar jag varmt Spaten München som även passar bra till husmanskost.

9 nov. 2019

Elsas Älsklingar - Filodegskorgar med chèvre



 Filodeg
8 skivor chèvre
Honung
Smör eller olja
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filodegen i 16 rutor ca 10 x 10 cm.
Smörj en muffinsplåt i metall med smör eller olja.
Lägg 2 filoark i varje form.
Smula ner en bit ost i varje och en liten klick honung.
Grädda 10-12 minuter tills degen fått fin färg och osten smält.

Var dags gröna mat - Flowersprouts med parmesan


1 påse Flower Sprouts/blomsterkål
2 msk Rapsolja
Salt
Peppar
Fint riven parmesan

Dela kålen i kvartar och stek dem sedan snabbt i oljan.
Salta och peppra lätt.
Strö över rikligt med fint riven parmesan.
Blanda, ät och njut!

Det går lika bra att använda vanlig Brysselkål, men de löst knutna blomsterkålen blir ett snäpp godare om inte två.

Var dags gröna mat - Hyvlad fänkål med äpple och koriander



2 fänkålshuvud
2-3 gröna äpplen
1 kruka koriander, hackad
1 röd lök, tunt skivad
½ citron, saften
3 msk neutral olja
Salt och peppar

Skölj och ansa fänkålen. 
Hyvla den tunt och lägg i en bunke.
Skölj äpplena och skiva dem tunt, lägg i bunken tillsammans med den skivade löken och strö över koriandern.
Salta och peppra lätt. 
Gör en dressing på 3 msk olja och citronsaften, slå över sallad och blanda runt.
Salladen mår bra av att ”stå till sig” en stund!

Var dags gröna mat - Bulgursallad med kikärtor och granatäpple




2 dl bulgur
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 brk kikärtor
2 msk olja
1 msk spiskummin
1 granatäpple
Hackad persilja
Salt och peppar
Citron om man vill

Koka bulgur med vatten, buljongtärning, kanel och kardemumma.
Låt svalna.
Låt kikärtorna rinna av ordentligt, fräs dem sedan i oljan med spiskummin 5-7 min.
Låt svalna och blanda sedan med bulgur, granatäppelkärnor och hackad persilja.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite pressad citron.

Elsas Älsklingar - Lingonbröd, 2 stora limpor


1 L vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
1 dl lingonsylt
1 pkt torrjäst
9 dl mjölk
¾ msk salt
1 dl linfrö
3 msk brödkrydda (anis, fänkål, kummin)

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt sylt och mjölk. 
Knåda degen ca 10 min och låt den sedan jäsa till dubbel storlek ca 1,5 timme.
Smörj två limpformar och fördela degen i dem. 
Låt jäsa ytterligare 1 timme och grädda sedan i 180 gr ca 30min. 
Vana bagare knackar på brödet och låter det i håligt är det klart, vi föredrar att spela säkert och mäter brödets innertemperatur. Vid 93 grader är det klart.

Elsas Älsklingar - Lingonchutney



1 gul lök i skivor
Olja
3 dl lingon
1 dl socker
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk kanel
1 kanelstång
1 tsk kardemumma


Häll olja i en stekpanna och lägg i löken och tillsätt kryddorna.
Stek löken till den börjar bli genomskinlig.
Tillsätt övriga ingredienser och koka på svag värme tills sockret löst upp sig.
Häll upp på väl rengjord glasburk, sätt på locket och låt svalna.