29 sep. 2019

Soup Yourself av Hanna Dunér





En kokbok med vegetariska sopprecept, alla mycket goda! Välj bland mixade, soppor med mycket tugg, klara eller råa svalkande, soppor med mer protein - med olika smaker och konsistenser som du lagar efter lust och humör. 
I inspirations- och faktadelen berättar Dunér om hälsoeffekterna av att äta grön soppa, vilka egenskaper olika råvaror har och hur man kombinerar grönsaker, örter, smaksättare och kryddor för att näringsmaxa. 

Soppa är fantastisk mat på så många sätt: god, välgörande, enkel att variera, snäll mot matsmältning och tarmsystem - och en boost för immunförsvaret.










Stockholm för foodisar, Jonas Cramby



Stockholm är en stad i förändring. Nästan varje vecka öppnar det en ny vinbar, kafferosteri eller hantverksbageri. Stockholmarna själva har slutat att se utätande som bara en ursäkt för en rejäl bläcka utan har istället börjat leva sina liv mer och mer på krogen. 

Myndigheterna och moralismen finns kanske kvar, men också en motrörelse i form av en ny i form av en ny generation uteätare, krögare, kockar, mathantverkare och bartenders.
 Det här är en bok om just dessa människor, om deras ställen och om en stad vars krogkultur skapas precis just nu, inför våra ögon.
generation uteätare, krögare, kockar, mathantverkare och bartenders.










Thai hemma, Tove Nilsson





Ett 60-tal recept på smårätter, sallader, grytor, wok, grillat 
och lite sött. Larb, thaidumplings, kaffir lime lamm, thai chickpea fritters blandas med northern thai curry och kryddig massaman beef curry. 

Recepten visar hur du jobbar med kryddpastor, örter och kryddor, och kompletteras med initierad kunskap om thaikökets klassiska råvaror och grundläggande tekniker. Många recept har gröna alternativ där grönsaker, tofu och ägg kan ersätta kött, fisk och kyckling.














Nya böcker från 2 av mina favoriter i höst


Två av mina absoluta favoriter kommer med nya böcker i höst. Nu i spetember släppte kunniga Tove Nilsson en bok med den nya svenska husmanskosten – Thaimat. Jag ser fram emot att kunna bjuda familjen på rejält med hetta framöver.
I oktober utökas serien med storstäder för Foodisar. Berlin, Paris och New York följs av Stockholm sett genom Jonas Crambys ögon. Jag ser fram emot att få läsa om huvudstadens krog- och matliv som blomstrar som aldrig förr.