23 aug. 2019

Var dags mat - Mina 3 bästa nudlar!



1.     Sobanudlar – gjorda på bovete, serveras traditionellt kalla med dippsås av soja och mirin tillsammans med wasabi och socker.
2.     Udonnudlar – riktigt tjocka nudlar som är perfekta i en mustig soppa en kylig dag.
3.     Glasnudlar – supersnabba att laga till, goda i en soppa, perfekta kalla i en  sallad eller som fyllning i färska vårrullar.

22 aug. 2019

Äppeltid - Frasiga äppelknyten med vaniljmascarpone



6 portioner
smördeg
3 äpplen
2 msk socker
1 msk kanel och kardemumma
1 tskvaniljsocker
1 ägg till pensling
Lite smör

1 brk mascarpone
vaniljsocker
ev lite citronskal

Tina smördegen och skär till bitar som är ca 10x10 cm om du har den större varianten av muffinsplåt.


Tärna äpplena, lägg dem i skål med kanel och kardemumma, eller bara kanel, socker och vaniljsocker. 
Blanda runt så äpplena täcks ordentligt.

Sätt ugnen på 190 grader och smörj muffinsplåten men glöm inte att smörja även ovanför kanten.


Dra lite i degen så den blir ojämn - ju fulare bitarna är nu, desto snyggare blir de bakat skick och det är det som är det fina i kråksången! 


Tryck ned degen och låt den hänga över kanterna.

Fördela äppelblandningen, pensla kanterna med det uppvispade ägget.


Baka i 12-14 minuter, smördegen ska vara gyllene och frasig.

Servera med vaniljmascarpone - bara att blanda ihop!

14 aug. 2019

Elsas Klassiker - Blåbärspaj med vit choklad och mandel, ca 8 port

500 gr blåbär
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
100 gr vit choklad
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda blåbär med socker och potatismjöl, lägg i botten av en smord pajform.
Kör ihop choklad, smör, mjöl, havregryn och socker snabbt till en deg i matberedare eller smält smöret och blanda med övriga ingredienser i en bunkar.

Fördela över blåbären och grädda sedan mitt i ugnen ca 15 minuter tills täcket fått fin färg.

Elsas Gröna - Kantarellpaj med getost, 4 port

Pajskal, ca 20 cm
3 dl kantareller
1 msk smör
Salt och peppar
2 rejäla skivor chèvre
3 ägg
2 dl mjölk eller grädde

Förbaka pajskalet enligt instruktion på förpackning eller recept.
Stek svampen utan smör tills vätskan börja försvinna.
Lägg i smöret och smaka av med salt och peppar.
Fördela svampen jämt i pajskalet och smula över osten.
Vispa ägg med mjölk eller grädde så det blandas väl. 
Baka pajen i 180 grader, ca 30 min.
Täck pajen med lite folie om den får för mycket färg.

12 aug. 2019

Var dags gröna mat - Broccoli med Caesardressing, 4 port



1 vitlöksklyfta, riven
2 sardeller i olja (eller 1 tsk kapris)
½ citron, saften och rivet skal
1 tsk dijonsenap
4 msk majonnäs
3 msk finriven parmesan + hyvlad till serveringe
2 medelstora huvud broccoli
Svartpeppar

Skiva broccolin så tunt du kan.
Mixa en dressing av vitlök, sardeller, citronsaft, senap, majonnäs och parmesan.
Slunga broccolin i dressingen, smaka av med svartpeppar.
Riv över citronskal och hyvla parmesan precis innan servering.
Gör gärna en dubbel sats av dressing för den är magiskt god till rostade rotfrukter!

11 aug. 2019

Var dags gröna mat - Krämig spenat i gul curry


1 pkt fryst bladspenat
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflakes
1/2-1 msk gul curry
1 brk cocosgrädde
Salt
Olja
Skiva, eller hacka, lök och vitlök.
Lägg i stekpanna med lite olja.
Tillsätt chiliflakes och bladspenat. (Färsk går ju också bra!)
Fräs till vattnet försvinner, tillsätt cocosgrädde och kryddor.
Låt puttra 3-5 minuter.
Servera med ris.

Tips! 
Utmärkt som tillbehör till kyckling eller fisk. Vill du ha mer protein lägger du till en liten bön- eller linssallad.

Var dags gröna mat - Färsk pasta med spenat, ricotta och parmesan


250 gr färsk pasta
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk ricotta
Riven parmesan
Färsk spenat
Färska örter
Salt och peppar

Skiva lök och vitlök. Fräs lökarna i olivoljan tills de blivit genomskinliga.
Klicka i ricottan och låt den smälta ner. Tillsätt riven parmesan, salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Tillsätt spenat, örter och häll över såsen. Blanda väl.

Använder du fryst spenat behöver du tina den innan och sedan ”vrida ur” den ordentligt.