11 aug. 2019

Elsas Klassiker - Kallrökt lax med gräddkokt svamp, 2- 4 port

Ett paket kallrökt lax blir till en festlig förrätt för 4, eller en lätt måltid för 2!


150 gr kallrökt lax i skivor
2 msk torkad skogssvamp
1 msk hackad gul lök
smör
2 dl grädde
Salt och peppar
Blandade salladsblad
Blötlägg svampen ett par timmar i förväg.
Fräs löken i smöret och tillsätt sedan den avrunna svampen.
Salta och peppra lätt.
Tillsätt grädden och koka under omrörning tills såsen tjocknat.
Täck tallrikarna med lax, lägg sallad i mitten och fördela såsen runt om.

10 aug. 2019

Var dags gröna mat - Kantarellrisotto, 4 port


3 dl avorioris
3 dl kycklingfond
1 selleristjälk
1 dl vitt vin
3 dl förvällda kantareller
2 msk smör
2-3  msk riven parmesan
salt, peppar

Fräs svampen i en gryta med tjock botten tills det mesta av vätskan i den ångats bort.
Dra åt sidan.
Skiva sellerin och fräs den i smör, slå på ris och vin. Koka upp. 
När det mesta av vinet är borta tillsätts buljongen lite i taget under omrörning. 
När all buljong kokats in i riset ska det vara klart och lite lätt ”al dente”.
Tillsätt smör, svamp och parmesan under omrörning. 
Salta och peppra.

8 aug. 2019

Var dags gröna mat - "Pasta Mal Fatti" med mangold

- betyder ungefär slarvig pasta och görs med fördel på överbliven och lite trasig pasta, färsk eller torkad!
250 gr pasta (torr)
250 gr mangold
Olivolja
Muskotnöt
Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Häll av vattnet och blanda pastan med 1 msk olja, ställ åt sidan för att kallna.
Skölj och ansa mangolden, dela så du får blad och stjälkar för sig.
Stek stjälkarna i lite olja tillsammans med salt och peppar tills de fått fin färg, men fortfarande har tuggmostånd. Vänd ner bladen och låt dem ”smälta” lite. Riv i muskotnöt och smaka av.

Blanda med den kalla pastan och lägg upp på ett vackert fat.

Skördetid - Ugnsbakad torsk med smörstekta kantareller och primörer, 4 port



600 gr torskfilé, eller annan fast fisk
kantareller
smör
2 dl färska ärtor
salt och peppar
1 msk hackad dill

Sätt ugnen på 190 grader.
Rensa och ansa svampen och lägg i stekpanna utan smör.
När svampen vätskat av sig och det börjar bli torrt i pannan är det dags för smör.
Ett par, tre matskedar brukar jag tycka är lagom. Salta och peppra, ställ sedan åt sidan.
Lägg torsken i en ugnsfast form, salta och peppra, toppa med lite smör på varje filé.
Ugnsbaka fisken ca 10-12 min, eller tills den har en innertemperatur på 46 grader.
Värm på svampen igen och blanda i ärtorna. Tillsätt mer smör vid behov och strö över lite hackad dill.
Servera fisken med den ljumna svampen

7 aug. 2019

Elsas tipsar - Så gör du snyggaste ostbrickan!



3 sorters ost med olika smak och konsistens, gärna fler sorter!
2 äpplen eller päron
1 näve blandade salladsblad
2 stjälkar selleri
några småtomater
färska örter

1.     Ta fram en bricka/skärbräda.
2.    Skär upp ostarna och lägg ut på brickan.
3.    Skiva frukten och sellerin. Gruppera dem jämnt över brickan.
4.    Fyll upp ”hålen” som blir med salladsblad, tomater och färska örter.
5.    Servera ostbrickan rumsvarm!

Elsas Klassiker - Drömtårta med punsch, glutenfri dessutom :)


3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
150 gr smör
3,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
1 msk punsch

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda väl och bred sedan ut smeten i en
långpanna med bakplåtspapper.
Grädda 15 min i 200 gr.
Rör smöret till krämen mjukt. Tillsätt äggulor, florsocker, vaniljsocker och punsch.
Rör kraftigt till en luftig smet som breds på den avsvalnade kakan.
Rulla ihop kakan från långsidan och skär den sedan i generösa skivor.

Skördetid - Sockerärtor med vitlökscrème, 4 pers


250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Bland yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. Häll på oljan och strö över myntan. Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.