13 juni 2019

Var dags mat - Pastasallad med skinka, marinerad mozzarella och Sommardressing, 4 port



Pasta
Tomater
Gräslöksblommor eller annan lök
Blandade salladsblad t.ex mangold och spenat
200 gr skinka
1 ask minimozzarella
1 näve färska örter
1 dl mild olivolja
Flingsalt
Peppar

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Skölj och låt svalna.
Blanda pastan med tomater, lök och salladsblad.
Häll av vätskan från mozzarellan.
Mortla, eller mixa, de färska örterna med olivolja och en rejäl nypa flingsalt.
Smaka av med peppar och blanda sedan örtoljan med osten och vänd ner i pastasalladen.
Lägg upp på ett serveringsfat och fördela skinkan över fatet.

Sommardressing

11 juni 2019

Fläder- och apelsinvodka

På fina bloggen Thingswemake hittade jag det här receptet på Fläder- och apelsinvodka.Burken är laddad och till helgen ska det smakas av!Nästa år gör jag nog ett försök med citron och ginvarianten också.





























Apelsin- och flädervodka

Fläderblommor
1 apelsin
1 dl socker

Fyll en burk med fläderblommor, försök ta bort så mycket av stjälkarna som möjligt.

Packa blommorna tätt i en väl rengjord burk. Toppa burken med strimlat apelsinskal för att hålla blommorna nere. Fyll på med vodka och skruva på locket.
Ställ mörkt och skaka burken ett par gånger varje dag och försök få blommorna att hålla sig under ytan.
Ta bort blommor och apelsin efter 5 dagar och sila genom ett kaffefilter.
Häll tillbaka i burkar och tillsätt 1 dl socker/liter dryck. Skaka rejält och vänta ett par timmar på att sockret ska lösas upp ordentligt.

Jordgubbspaj med flädercurd och mascarpone,












Ett riktgt bra recept på pajdeg hittar du här!

1 ½ dl flädersaft
2 ägg
2 msk strösocker
½ citron, saften
75 gr smör

Mascarpone
Vaniljsocker

Jordgubbar

Häll flädersaft, socker och ägg i en liten kastrull.
Ställ kastrullen i en större gryta med sjudande vatten. 
Sjud under omrörning tills curden tjocknat, ca 3 min. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i små bitar.
Häll upp curden i pajskalen, ställ i kyl för att stelna.
Blanda mascarpone med vaniljsocker. Spritsa, eller klicka ut, på pajerna.


Dekorera med färska gubbar!

"Champagne" av fläderblommor

Nu börjar alla mina fläderträd och buskar att slå ut - doften är förförisk och här ska göras både saft och "champagne"!

15 st fläderblomsklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 L vatten
½ citron, helst ekologisk, skal och saft

Rensa blommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte.
Blanda socker, vinäger, vatten, citronsaft och skal i en stor bunke.
Rör om och låt stå övertäckt i rumstemperatur ett dygn.
Sila saften genom en silduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna ända upp.
Låt stå i rumstemperatur 3-4 dagar, efter det kontrollerar du en av flaskorna för att se om drycken blivit pärlande.
Bubblar det ställer du flaskorna i kylen, annars får de stå kvar ett par dagar till.

Drycken serveras väl kyld och ska förbrukas inom tre veckor.
Jäsningen gör att drycken innehåller en liten mängd alkohol så se upp med bilkörning och barn.

6 juni 2019

Var dags gröna mat - Bulgursallad med sparris och citron, 4 port



2 dl bulgur
4 dl vatten
1 tsk salt
Ett knippa lila sparris (eller grön)
1 röd lök
½ gurka
½ citron, saften
½ dl olja
salt och peppar
1 dl hackad persilja
Ruccola eller annan sallad

Koka bulgur, med vatten och salt 10-12 min. Stäng av plattan, dra åt sidan och låt stå ytterligare 5 min. Häll över på en stor tallrik och låt svalna.
Strimla sparrisen, skiva löken och tärna gurkan.
Blanda med den avsvalnade bulguren.
Tillsätt citronsaft och olja, smaka av med salt och peppar.
Blanda med ruccola eller annan bladsallat och lägg upp på ett stort serveringsfat.
Servera med något gott från grillen – fågel, fisk, kött eller grönt spelar ingen roll.
Med någon härlig röra och ett gott bröd blir det kalas!

Vem är Alberta D`Albenga?



Den rödvioletta sparrissorten kommer ursprungligen från Liguria i Italien och är nämnd för första gången 1570 i boken Deliàrte del Cucinare.
Den blev förklarad som ”terrible” inte på grund av kvaliten utan därför att den krävde mer arbeten än vanliga sparrissorter. Den återupptäcktes igen alldeles nyligen och den odlas på speciella ställen i Genuabukten, på Österlen och som sagt inom kort även i en villaträdgård i Strängnäs.

Rårörd Rabarbersaft



3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
5 hg socker per avrunnen saft

Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem!! Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna. Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat. Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm. Och låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.

Spara flaskorna i källare eller kylskåp, men eftersom saften inte innehåller endast lite konserveringsmedel så håller den inte så länge!