13 mars 2019

Var dags gröna mat - Färskpotatissallad med pesto och kapris, 4 port


700 gr färskpotatis
1 dl pesto
1 röd lök
1-2 msk kapris
ev olja
Salt och peppar

Koka potatisen så den fortfarande är lite lite hård. Låt svalna.
Skala och skiva löken tunt. Dela potatisarna i önskad storlek.
Blanda med lök, kapris och pesto.
Eventuellt kan man behöva ha i lite extra olja för att få peston mer följsam.
Smaka av med salt och peppar.

Var dags gröna mat - Böngroddar med morot, koriander och lime




1 blå morot
1 vit morot
1 orange morot
3 dl böngroddar
1/2 lime saften
2 msk neutral olja
Salt och peppar
Ev lite chiliflakes
Korander efter tycke och smak

Riv morötterna, blanda med groddar och hackad koriander.
Pressa över lime, häll på olja, salta och peppra - smaka av!

Var dags gröna mat - Hyvlad fänkål med äpple och koriander, 4 port



2 fänkålhuvud
2-3 gröna äpplen
1 kruka koriander, hackad
1 röd lök, tunt skivad
½ citron, saften
3 msk neutral olja
Salt och peppar

Skölj och ansa fänkålen. 
Hyvla den tunt och lägg i en bunke.
Skölj äpplena och skiva dem tunt, lägg i bunken tillsammans med den skivade löken och strö över koriandern.
Salta och peppra lätt. 
Gör en dressing på 3 msk olja och citronsaften, slå över sallad och blanda runt.
Salladen mår bra av att ”stå till sig” en stund!

Var dags gröna mat - Pasta med zucchini, rosésallat och chèvre, 42 port


400 gr färsk pasta
1 zucchini
½  rosésallat
2 skivor chèvre
1 citron, skalet
Salt och peppar
3 msk hackad persilja
Valnötter
Olivolja

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Strimla zucchini till långa breda remsor med en potatisskalare, strimla sallaten och fräs dem sedan i en stekpanna med några matskedar olivolja.
Tillsätt den kokta pastan, citronskal och persilja. Blanda väl och lägg sedan upp på tallrikar.

Bryt osten i bitar och lägg på pastan tillsammans med valnötter.

Var dags gröna mat - Burrata med grillat päron, vårlök, romansallad och balsamico, 2 pers


1 Burrata
1 päron av fast sort
2 huvud av Little Gem eller 1 stort huvud romansallad
2 vårlökar
Blandad sallad
1 msk olivolja av god kvalitet
2 tsk balsamico
Salt och peppar

Klyfta päronet, salladen och lökarna.
Pensla dem med olja, salta och peppra. 
Lägg dem på grillen och låt dem få färg.
Lägg osten på ett fat, häll på olivolja och balsamico, salta och peppra.
Fördela grönsakerna runt om, servera och ät direkt!

7 mars 2019

Var dags mat - Roti, indiskt bröd i stekpanna, 8 bröd



7 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ msk olja + att steka i
2 dl vatten
50 gr mjukt smör

Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Häll i olja och blanda runt.
Tillsätt vatten lite i taget tills degen är lagom mjuk och elastisk.
Dela degen i 8 delar, rulla dem till bollar och kavla sedan ut dem till tunna kakor.
Smöra kakorna och rulla ihop dem i väntan på stekning/gräddning.
Stek kakorna i en väloljad panna, ca 2 min på varje sida tills de blivit guldbruna.

Var dags gröna mat - Dhal på Elsas vis, 6 port




2 msk olja
1 stor gul lök, hackad
1 ½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gul curry
½ tsk rökt paprika
en nypa cayenne
2 tsk salt
1 brk krossade tomater
14 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl gröna linser
2 dl röda linser
Färsk koriander

Fräs den gula löken i oljan tills den börjar bli genomskinlig.
Tillsätt de torkade kryddorna och låt dem fräsa med 1 min.
Häll i alla övriga ingredienser utom den färska koriandern.
Koka upp, sänk värmen och låt det puttra 1 timme.
Tillsätt den färska koriandern precis innan servering.