14 feb. 2019

Afternoon Tea - Bärmuffins med vit choklad, ca 12 st stora

Fotograf: Malin Mörner Stylist: Marianne Wikner


200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
100 gr vit choklad
1 dl grovt hackad mandel
2 dl frysta bär
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Tillsätt hackad mandel,
riven vit choklad och hallonen. Sväng runt alltsammans så att hallonen blir täckta och blanda sedan med den andra smeten. Klicka ner i muffinsformar och grädda ca 15 min. Prova med en sticka att de är klara i mitten.

Afternoon Tea - Brownies av svarta bönor, glutenfria!


Fotograf: Malin Mörner Stylist: Marianne Wikner

1 brk svarta bönor
3 stora ägg
3 msk rapsolja
1 tsk vaniljpulver
30 gr cacao
120 gr strösocker
172 tsk bakpulver
60 gr mörk choklad, grovhackad
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt.
Lägg dem i mixer och kör till en grov massa.
Tillsätt ägg, rapsolja och vaniljpulver, mixa igen.
Blanda cacao, socker, salt och bakpulver i en egen bunke, vänd ner i bönmixen.
Tillsätt den grovhackade chokladen.
Smörj en form, ca 20x20 cm, och klä den sedan med bakplåtspapper.
Häll i smeten och baka 30-40 min. Kanterna på kakan ska vara fasta, men mitten ska fortfarande vara lite rörlig. Låt svalna och skär sedan i bitar. Ät som den är eller tillsammans med en klick grädde och lite bär.

Afternoon Tea - våra goda kolakakor!


Fotograf: Malin Mörner Stylist: Marianne Wikner
100 gr smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker tillsammans med sirap.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 3 delar.
Rulla delarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Platta till rullarna lite och grädda dem sedan 12-15 min.



Afternoon Tea i Skafferiet


Fotograf: Malin Mörner Stylist:Marianne Wikner


Veckan som kommer har vi lov från skolan och då passar vi på att bjuda på Afternoon Tea! 
Vi blandar nyttiga smoothies med mäktiga Brownies(glutenfria!), "storkakor", nygräddade scones, kladdkakor och muffins med bär och choklad. Tillsammans med en rejäl kanna te blir det en härlig avslutning på en dag med många uteaktiviteter.

11 feb. 2019

Produktutveckling pågår!


Från 1 april har vi en ny kund som ger oss möjligheten att KRAV-märka vår lunch! Arbetet har redan påbörjats här hos oss och till sommaren räknar vi med att kunna få sätta ut vår första KRAV-stjärna på menyerna. Tillsammans kommer vi arbeta vidare för ytterligare en stjärna under 2020.

9 feb. 2019

Elsas Kalasmat - Helstekt fläskfilé med mango- och apelsinchutney, 4 port



600 gr fläskfilé
smör till stekning
salt och peppar
termometer

1 dl mangochutney

½ apelsin, rivet skal och saft
1 liten röd lök, finhackad
1 msk ingefära, finhackad
2 msk persilja, hackad
1 msk rapsolja
½ tsk sambal oelek

Sätt ugnen på 160 grader.
Blanda mangochutneyn med övriga ingredienser.
Lägg smöret i en stor stekpanna och bryn köttet runt om.
Lägg över på ugnsfast fat, sätt termometern på 67 grader, stoppa in den i mitten av köttbiten och ställ in i ugnen. När köttet är klart mår det bra av att vila ca 5 min.
Skär sedan upp det och  servera tillsammans med chutneyn.

Det är också gott att låta köttet kallna, skära det tunt, lägga det på ett fat och skeda över chutneyn. Låt marinera någon timme och servera kallt på buffé tillsammans med rostade potatis och en härlig sallad!

4 feb. 2019

Var dags gröna mat - Rostade jordärtskockor och potatis med parmesan och citron, 4 port



750 gr jordärtskocka
250 gr potatis
Mild olja
2 citroner
salt och peppar
1 dl hackad persilja
Parmesan

Sätt ugnen på 200C.
Tvätta skockor och potatis, lämna skalet på. 
Dela skockorna på längden och skär potatisen i likvärdiga bitar.
Lägg i en ugnsfast form, ringla över olja och blanda. 
Dela citronerna och pressa saften från 1,5 citron över rotfrukterna. 
Lägg citronerna i formen – spara den sista!
Salta och peppra lätt, sätt in i ugnen ca 45 min tills potatis och skockor mjuknat.
Fördela på tallrikar, ringla över mer olja och pressa den sista citronhalvan.
Tillsätt mer salt och peppar och hyvla över parmesan.