11 feb. 2019

Produktutveckling pågår!


Från 1 april har vi en ny kund som ger oss möjligheten att KRAV-märka vår lunch! Arbetet har redan påbörjats här hos oss och till sommaren räknar vi med att kunna få sätta ut vår första KRAV-stjärna på menyerna. Tillsammans kommer vi arbeta vidare för ytterligare en stjärna under 2020.

9 feb. 2019

Elsas Kalasmat - Helstekt fläskfilé med mango- och apelsinchutney, 4 port



600 gr fläskfilé
smör till stekning
salt och peppar
termometer

1 dl mangochutney

½ apelsin, rivet skal och saft
1 liten röd lök, finhackad
1 msk ingefära, finhackad
2 msk persilja, hackad
1 msk rapsolja
½ tsk sambal oelek

Sätt ugnen på 160 grader.
Blanda mangochutneyn med övriga ingredienser.
Lägg smöret i en stor stekpanna och bryn köttet runt om.
Lägg över på ugnsfast fat, sätt termometern på 67 grader, stoppa in den i mitten av köttbiten och ställ in i ugnen. När köttet är klart mår det bra av att vila ca 5 min.
Skär sedan upp det och  servera tillsammans med chutneyn.

Det är också gott att låta köttet kallna, skära det tunt, lägga det på ett fat och skeda över chutneyn. Låt marinera någon timme och servera kallt på buffé tillsammans med rostade potatis och en härlig sallad!

4 feb. 2019

Var dags gröna mat - Rostade jordärtskockor och potatis med parmesan och citron, 4 port



750 gr jordärtskocka
250 gr potatis
Mild olja
2 citroner
salt och peppar
1 dl hackad persilja
Parmesan

Sätt ugnen på 200C.
Tvätta skockor och potatis, lämna skalet på. 
Dela skockorna på längden och skär potatisen i likvärdiga bitar.
Lägg i en ugnsfast form, ringla över olja och blanda. 
Dela citronerna och pressa saften från 1,5 citron över rotfrukterna. 
Lägg citronerna i formen – spara den sista!
Salta och peppra lätt, sätt in i ugnen ca 45 min tills potatis och skockor mjuknat.
Fördela på tallrikar, ringla över mer olja och pressa den sista citronhalvan.
Tillsätt mer salt och peppar och hyvla över parmesan. 

Vardagslyx - Gratinerade fikon med honung och valnötter, 2-4 port

Det här blir lagom som förrätt till 4 personer eller en lättare middag för 2!

4 färska fikon
1 msk flytande honung
1 bit blåmögelost (getost är också gott!)

1 dl valnötter
flingsalt
1 påse machésallad
2 msk olja
2 tsk balsamicovinäger

Sätt ugnen på grill.
Rosta nötterna i het stekpanna. 
Strö över lite flingsalt och ställ åt sidan.
Dela fikonen i klyftor och arrangera på ett ugnsfast fat.

Riv eller hyvla osten över fikonen, ringla över honung och ställ in i ugnen tills allt får fin färg. 
Pass på för det går fort på slutet.
Fördela salladen på 4 tallrikar, ringla över olja och vinäger, lägg på de varma fikonen och strö över nötterna.

Var dags mat - Salsa på grapefrukt


2 grape, skalad och skuren i bitar
1 lime, saft och rivet skal
1 röd lök, tunt skivad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 tsk flytande honung
salt, peppar, färsk mynta och koriander efter smak

Blanda grape, chili, lök samt honung med limesaft och skal i en bunke.
Salta och peppra lätt. Tillsätt färsk mynta och koriander efter smak.

1 feb. 2019

Var dags gröna mat - Krämig citronpasta med curryfrästa kikärtor, 4 port

Fotograf Malin Mörner, www.poppyphotography.se
Stylist Marianne Wikner, www.mariannewikner.ser

Färsk pasta
1 brk kikärtor
1 msk curry
½ gul lök, skivad
2 msk hackad persilja
2 msk olja
1 citron, skal och saft
3 dl grädde
1/2 buljongtärning
(1 msk vitt vin eller vermouth)
Maizena
Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Häll av vattnet, lägg tillbaka pastan i kastrullen, tillsätt en skvätt olja och blanda runt. Ställ åt sidan.

Koka upp grädde med buljongtärning och eventuellt vin.
Låt sjuda 7-8 minuter.
Riv under tiden skalet av citron och pressa ur 2 msk saft.
Tillsätt saft och citron och red sedan av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.

Häll av spadet från kikärtorna.
Fräs den skivade löken i olja, tillsätt curryn och sedan de avrunna kikärtorna.
Strö över persiljan.

Lägg ner den kokta pastan i såsen, koka upp och lägg upp på tallrikar. Skeda över kikärtor, dra några tag med pepparkvarnen och strö gärna över lite mer kryddgrönt.

30 jan. 2019

Elsas kalasmat - ”Hong Shao Rou”, (Red braised pork) 8 port



1 kg fläsksida eller fläskkarré i 2,5 cm bitar
3 msk + 6 ½ dl vatten
4 msk socker
4 salladslökar, skivade
5 cm ingefära, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 stjärnanis
4 msk soja
4 msk risvin eller torr sherry

Koka upp vatten i en stor gryta.
Lägg ner köttet och koka det 5 min och skumma ytan under tiden.
Lyft upp köttet, låt det rinna av och torka det med papper.
Diska grytan och värm upp 3 msk vatten, tillsätt sockret och rör tills det löst upp sig, börjar tjockna och får en bärnstensaktig färg ca 4 min.
Sänk värmen och tillsätt köttet.
Vänd runt så alla sidor täcks av sockerlösningen.
Tillsätt de vita och ljusgröna delarna av salladslökarna, ingefära, vitlök och stjärnanis.
Låt koka och rör runt ca 1 min.
Tillsätt soja och risvin. Låt koka tills det reducerat något, ca 1 min.
Häll i 6 ½ dl vatten, låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är mört, 50-60 min.

Lyft upp köttet med en hålslev och ta grytan från värmen.
Låt såsen svalna så du kan ta bort överflödigt fett, koka sedan upp den under omrörning och låt koka 12-15 min tills den tjocknar och glänser.
Tillsätt köttet, vänd runt det för att värma upp det och täcka det med såsen.
Servera med nykokt ris och strimlad mörkgrön vårlök.