8 jan. 2019

Var dags mat - Lax med asiatisk dressing


600 gr lax, i bitar
½ röd lök, hackad
½ - 1 tsk finhackad chili
1 lime , saften
½ apelsin saften
2 tsk finriven ingefära
1-2 tsk sesamolja
salt
sesamfrön
gurka
sallatsblad

Blanda lök, chili och ingefära med cirtrussafterna.
Tillsätt sesamolja en sked i taget och smaka av med salt.
Lägg laxen i hälften av dressingen och marinera i 30 min.
Sätt ugnen på 190 grader.
Lägg över laxen på en plåt och ugnsbaka den 10-14 min beroende på tjocklek.
Strö över rostade sesamfrön.
Servera den omedelbart med sallad, tunt skivad gurka och resten av dressingen.
Ris är gott till, men jag gör lika gärna en stor sallad.

29 dec. 2018

Elsas gröna - Färsk pasta med spenat, parmesan och ricotta, 4 port


250 gr färsk pasta
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk ricotta
Riven parmesan
Färsk spenat
Färska örter
Salt och peppar

Skiva lök och vitlök. Fräs lökarna i olivoljan tills de blivit genomskinliga.
Klicka i ricottan och låt den smälta ner. Tillsätt riven parmesan, salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Tillsätt spenat, örter och häll över såsen. Blanda väl.

Använder du fryst spenat behöver du tina den innan och sedan ”vrida ur” den ordentligt.

Elsas gröna - Vintersallad med apelsin- och wasabidressing, 4 port


2 dl soyabönor
1 röd lök, skivad tunt
1/2 gurka, strimlad
3 dl strimlad vitkål
1/2 ask mâchesallat
koriander

1 dl pressad apelsin
1/2 dl rapsolja
2 msk risvinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad ingefära
2-3 tsk wasabipasta
salt och peppar

Mixa apelsin, olja, vinäger, vitlöksklyftan och ingefäran med wasabipasta.
Smaka dig fram till din egen styrka, smaka av med salt och peppar.
Blanda grönsakerna och häll över några matskedar dressing, blanda väl och lägg upp på ett vackert fat.

28 dec. 2018

Elsas nyår - Grönkålssallad med ljummen päronvinägrette


Sallad
Späda grönkålsblad

Ädelost
Rostade valnötter

Fördela grönkålsbladen på tallrikar, strö över rostade valnötter och riv över osten.
Ringla över den ljumna dressingen – servera direkt.


Ljummen päronvinägrett
2 schalottenlökar
2 msk + 1 dl rapsolja
1 stort tärnat päron av fast sort
1 msk vatten
½ citron, saften
2 msk honung
Salt och peppar

Skala och skiva löken. Fräs den i den mindre mängden olja 5-6 min.
Tillsätt päronet och fortsätt steka till päronet börjar bli mosigt.
Häll olja, vatten, citronsaft och honung i en mixer. Tillsätt päron och lök, mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

Ringla den ljumna dressingen över babyspenat, ruccola eller späd grönkål. Riv över lite mögelost och en näve rostade nötter eller frön– servera direkt!

23 dec. 2018

Elsas gröna - Currystekt blomkål med gurka, lök och koriander, 4 port

Tillsätt en burk kikärtor när du steker blomkålen och servera med nykokt ris så har du en helvegansk måltid. Jag serverar den gärna till Tandoorikyckling med en sked Mango Chutney på sidan.

1 blomkålshuvud
1 msk curry
3 msk olja
1 msk riven ingefära
1/2 solo vitlök (ca 2 klyftor vitlök)
Salt och peppar
1/2 gurka i småbitar
1 röd lök, finhackad
Koriander

Riv blomkålen med rivjärnets grövsta sida.
Riv eller skiva vitlöken tunt.
Häll olja i en stor stekpanna, tillsätt curry, ingefära och vitlök.
Rör om och låt fräsa ca 2 min.
Häll i blomkålen och stek på medelhög värme ca 5 min.
Strö över hackad lök, gurka och rejält med koriander.

Elsas jul - Öjebyröra med kräftor och Västerbottensost



1 brk kräftstjärtar (ca 170 gr avrunnen vikt)
1 dl riven Västerbottensost
1 dl majonnäs
2 msk hackad dill
1 msk hel kummin
2 cl OP Andersson
Häll kräftstjärtarna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
Hacka dem sedan grovt och blanda väl med övriga ingredienser.

Tips!
Supergott på en smörstekt toast, en skiva rågbröd eller sprött knäckebröd.

Elsas jul - Sill med citron och stenbitsrom


1 frp 5-minuterssill (210 gr avrunnen vikt)
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 citron
1 burk stenbitsrom
1 msk hackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt.
Blanda majonnäs, crème fraiche med stenbitsrom och hackad dill.
Tvätta citronen och riv ner skalet i röran. Dela den sedan på hälften och pressa i saft från ena halvan.
Skär sillen i fina bitar, blanda väl och häll över på glasburk eller skål.

Tips!
För att undvika kladd på glasburkar eller skålar - lägg plastfilm över de tomma burkarna, gör ett hål i mitten och sleva i sillen. När all sill är i drar du bara bort plasten och har rena fina kanter på burkar och skålar!