6 dec. 2018

Elsas jul - Laxtournedos med rosépeppar och clementin, 6 port


900 gr lax
ca 2 msk crème fraiche
1 clementin, skalet
Rosépeppar
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Dela laxen i 6 bitar. Gör remsor av laxen genom att först skära precis innanför skinnet från ena ”kortsidan” till den andra, men stanna 5 mm från kanten. Vänd på biten och skär nu på samma sätt i mitten av köttet. Lägg remsorna på en skärbräda och bred på crème fraiche, strö över rivet clementinskal, rosépeppar, salt och peppar. (Det blir precis lika gott om man behåller laxbitarna som de är, men det ser ju festligare ut med tournedoser.)
Rulla ihop bitarna och fäst med hjälp av en tandpetare vid behov.
Baka laxen ca 10 min. Ta bort eventuella tandpetare och servera med grönkålssalladen.

Elsas jul - Grönkålssallad med keso, granatäpple och clementin


I mellandagarna ska jag äta den här med rejäla skinkskivor och ett gott bröd till lunch!
1 påse grönkål
1 liten burk keso
1 granatäpple
1 clementin, saften
1 dl neutral olja
Salt och peppar

Blanda en dressing av clementinsaft och olja. Smaka av med salt och peppar.
Blanda kål, keso och dressing.
Dela granatäpplet på mitten. Pilla ut kärnorna och strö över kålen.
Tips!
Clementinsaft kan bytas ut mot apelsin, ingefära och chili passar också bra eller varför inte prova med en liten nypa kanel i dressingen?

3 dec. 2018

Nyårsmeny 2018

Från vår restaurang i Strängnäs, Elsas Kantin, kan du beställa en härlig 3-rätters till Nyårsafton!



1 dec. 2018

Elsas jul - Mjuk Pepparkaka med lingon och mascarpone



2 ägg
3 dl råsocker
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1,5 dl filmjölk eller gräddfil
50 gr smält smör
2 msk lingonsylt

2 dl mascarpone
2,5 dl grädde
1 msk vaniljsocker




Smörj och bröda en form.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor och vänd ner i smeten.
Blanda ner mjölk, smör och lingonsylt.
Grädda ca 40 min.
Låt kakan svalna uppochner i sin form.
Vispa ihop grädde och mascarpone med vaniljsockret.
Dela kakan i 2-3 delar.
Bred ut mascaponekrämen mellan lagren och ovanpå.
Dekorera med små pepparkakor eller varför inte lite frostnupna lingon?

Elsas jul - Fudge med After Eight




300 gr mörk choklad
1 brk sötad kondenserad mjölk
30 gr smör
3 bitar After Eight

Smält chokladen i den kondenserade mjölken på spisen. 
Var försiktig så det inte blir för varmt.
Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret och After Eight.
Häll upp i knäck formar eller på en plåt och skär i bitar.