1 dec. 2018

Elsas jul - Fudge med After Eight




300 gr mörk choklad
1 brk sötad kondenserad mjölk
30 gr smör
3 bitar After Eight

Smält chokladen i den kondenserade mjölken på spisen. 
Var försiktig så det inte blir för varmt.
Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret och After Eight.
Häll upp i knäck formar eller på en plåt och skär i bitar.

Elsas jul - Filodegskorgar med chèvre och honung, 8 pers



- blev bjuden på dessa raringar till först rykande het glögg och sedan iskallt bubbel, funkade lika bra till båda!
 Filodeg
8 skivor chèvre
Honung
Smör eller olja
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filodegen i 16 rutor ca 10 x 10 cm.
Smörj en muffinsplåt i metall med smör eller olja.
Lägg 2 filoark i varje form.
Smula ner en bit ost i varje och en liten klick honung.
Grädda 10-12 minuter tills degen fått fin färg och osten smält.

26 nov. 2018

Var dags mat - Sesambakad lax med vitlöksfrästa ärtskott, 4 port



600 gr laxfilé
30 gr smör
Sesamfrö
Salt och peppar

Ärtskott
Vitlök, hackad
1 msk olja
1 tsk sesamolja
1 msk soja
Svartpeppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Dela laxen i 4 bitar och lägg på en plåt. Strö över sesamfrö, salta och peppra.
Lägg en klick smör på varje bit.
Ställ in i ugnen 10-12 min.
Ta ut ur ugnen och täck med folie.
Häll oljan i en stor stekpanna.
Lägg i vitlöken och låt den mjukna någon minut.
Tillsätt ärtskott, sesamolja och soja. Rör om ordentligt och låt fräsa 2-3 minuter.
Servera ovanpå laxen tillsammans med nykokt ris och soja.

Var dags gröna mat - Fönsterodling!



I helgen skördade jag ärtskott från mitt växthus till veckans recept huttrandes i ficklampans sken. Men så gott som de smakade var det värt att frysa lite. Nu är det dags att så nya ärtskott som kommer växa fint i mitt köksfönster trots att dagarna är så mörka.

Jag använder djupa fat, minst 3 cm, som jag fyller med jord nästan till kanten. 
Sedan lägger jag ekologiska ärtor från affären i blöt ett par timmar innan jag strör ut dem tätt på jorden. (Man får prova sig fram till mängden.) 
Jag vattnar och lägger plastfilm över sådden och ställer den sedan i ett fönster med ett element under. Sådden ska vara fuktig, men inte blöt. 
Efter två veckor kan jag skörda. 
Genom att lämna ca 4 cm av skottet får jag ytterligare en skörd efter någon vecka!

Var dags gröna mat - Stekt spetskål, 4 port



1 spetskål
2 msk smör
Salt och peppar

Dela kålen i 4 – 8 delar.
Lägg smöret i en stekpanna och lägg ner kålklyftorna.
Salta och peppra. Stek 3-4 min på varje sida.

För lite asiatisk touch kan du steka kålen i olja, hälla över ett par droppar sesamolja och 1 msk japansk soja – Så gott!

Var dags mat - Kyckling Korma med linser, 4 port



600 gr kycklinglårfilé
smör
1 gul lök
1 brk cocosmjölk
1 msk curry
3 msk mandelmjöl
1 dl gula russin
1 tsk salt
½ msk strösocker
1 förp kokta linser
1 msk hackad mynta

Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm.
Skala och dela löken på hälften, skiva den sedan och lägg i en gryta tillsammans med en rejäl klick smör. Bryn löken 3 minuter, tillsätt cocosmjölk, curry, mandelmjöl och russin.
Lägg en klick smör i en stekpanna och stek kycklingen ca 5 min. Vänd efter halva tiden.
Häll över i grytan och tillsätt socker och salt. Smaka av och låt sjuda ca 15 min.
Tillsätt linserna, koka upp på nytt och dra sedan av grytan från värmen och lägg i myntan.
Servera med nykokt ris och stekt spetskål.

Var dags gröna mat - Gurksallad med chili och citron, 4 port



1 gurka
1 tsk salt
1 msk citronsaft
2 msk olja
Svartpeppar
Chiliflakes
Riv gurkan på rivjärnets grövsta sida eller använd en grönsakssvarv om du har.
Lägg i en bunke och strö över saltet. Blanda ordentligt och låt sedan stå kallt ca 30 min.
Slå av vattnet som bildats. Häll på citronsaft och olja, blanda väl och smaka sedan av med peppar och chiliflakes. Har du färsk mynta hemma är den perfekt att strimla och ha i salladen!