28 sep. 2018

Härliga höst!



Hösten har bjudit på en massa härliga trädgårdsdagar så här långt. Vår köksträdgård har fortfarande en hel del att bjuda och vi har till och med sått lite nytt att skörda månaderna som kommer. Våra grannar delar frikostigt med sig av årets rekordstora skörd av äpplen och päron. Vi tar tacksamt emot och ger tillbaka frukten i förädlad form.
Vi har gjort en supergod Päronvinägrett, Tarte Tatin au Poires, Päronchutney med rökt paprika och en Asiatisk kålsallad med päron och ingefära - recept och bilder kommer upp här på bloggen under helgen!

21 sep. 2018

Chilisalt – till kött, fisk, pasta, pizza och allt annat!



2 chilis
2 dl havssalt eller flingsalt
1–2 matskedar oregano (hackad färsk eller torkad)
2 klyftor vitlök
Sätt ugnen på 60 grader.
Mixa urkärnade chilifrukter med salt, oregano och vitlök.
Lägg blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen och torka ca 60 min. Rör om då och då så inget bränns.
När saltet är torrt låter du det svalna och häller upp på små rengjorda burkar.

Chili- och rödlöksmarmelad, ca 250 gr – så gott till ost!



En skvätt mild olja
2 stora röda lökar
1 stor vitlöksklyfta
2-4 chilis beroende på styrka
1 rejäl msk tomatpuré
1 lagerblad
80 ml röd vinäger
75 gr syltsocker
Salt och peppar

Finhacka lök, vitlök och chilis  - ta bort kärnor och de vita hinnorna så minskar du hettan i chilin.
Häll en skvätt olja i en stekpanna och stek den röda löken ca 10 min på medelvärme tills de mjuknat, men inte blivit bruna.
Tillsätt vitlök och chilis, stek 5 min till.
Rör ner tomatpuré och lagerblad. Blanda väl.
Tillsätt vinäger och socker. Smaka av med salt och peppar.
Sänk värmen och koka ca 10 min tills du fått en lagom tjock konsistens.
Häll upp på väl rengjord burk och vänta gärna någon dag innan du använder marmeladen som ska stå kallt efter att du öppnat den.

En glad överraskning väntade på mig igår :)



En stor påse med gula och orange chilis väntade på mig häromdagen när jag kom hem. Perfekt, nu har jag tillräcklig mängd för att göra både marmelad och salt i helgen!

Tänk på att alltid ta bort alla kärnor och skära bort de vita hinnorna inuti chilin för att ta udden av den starkaste hettan. Vill du minska hettan ännu mer använder du bara spetsarna på chilifrukten som är betydligt mildare än den andra änden.

14 sep. 2018

Äppletider - Ugnsbakad lax med äpple och pepparrot, 4 port


4 bitar lax ca 600 gr
 Färskost med pepparrot
1 äpple
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Gör ett snitt i laxbitarna och fyll dem med färskosten.
Skiva äpplet och tryck ner i osten.
Salta och peppra och låt stå ca 5 min - tips från Tommy Myllimäki som ger en fastare fisk!
Ställ in fisken i ugnen och baka den i 10 minuter.

Jag gillar att servera blomkålsris med citron och
koriander till, men vanligt ris eller pressad potatis med rikligt med dill är också gott till!

Äppleltider - Fylld fläskfilé med äpple, lök och bacon, 4 port


- en helgfavorit som är lätt att förbereda och servera till många glada gäster!
600 gr fläskfilé
140 gr bacon

2 medelstora äpplen
10 cm purjolök
2 dl crème fraiche
1 äggula
Salt och peppar

Skär bacon i bitar, strimla purjolöken och tärna äpplena. Fräs allt några minuter tills baconet fått fin färg, ställ åt sidan för att svalna.

Blanda sedan med crème fraiche och äggula till en smet.

Sätt ugnen på 175 grader

Dela fläskfilén i 4 bitar och bryn den runt om.

Skär ett snitt längs med varje bit och fyll den med baconröran.

Ställ in i ugnen ca 15 minuter.

Köttet ska ha en innertemperatur på minst 68 grader.

Brödrevolutionen: varför forntidens bröd är framtidens bröd



Brödrevolutionen: varför forntidens bröd är framtidens bröd är boken som visar hur bröd kan vara en del av en sund, hållbar och framför allt njutbar kosthållning. 
Boken är skriven av biologen och journalisten Erica Landin-Löfving. Boken förklarar varför många blir sjuka av att äta dagens bröd och presenterar en annan typ av bröd som är gynnsam för hälsan. Vi får svar på vilka spannmål som bör användas, hur mjölet ska malas och hur degen ska jäsas för att skapa gott och hälsosamt bröd. Innehållet i boken är baserat på nogsamt granskad fakta som varvas med besök hos några av Sveriges bästa hantverksbagerier.