7 sep. 2018
Var dags gröna mat - Bönröra med röd curry och cocos, Rödbetsdipp
Var dags gröna mat - Ljummen kikärtsallad med vitlök, stjälk och blad från betor, 4 port
3 msk olja
2 medelstora morötter
2 vitlöksklyftor
1 brk kikärtor
200 gr stjälkar och blad från
betor eller mangold
1/2 citron, saften
1 msk hackad mynta
Salt och peppar
Skär morötterna på längden och
tärna dem sedan.
Fräs dem i oljan tillsammans
med vitlöken tills de mjuknar.
Tillsätt kikärtorna och låt dem
bli genomvarma. Ca 10 min.
Skiva rödbetsstjälkarna fint
och strimla bladen, vänd ner med morötterna och kikärtorna.
Pressa i citronsaft, strö över
mynta och smaka av med salt och peppar.
4 sep. 2018
Superdeg!
600 gr vetemjöl
½ pkt torrjäst
4 dl vatten
1 ½ msk olivolja + 3 msk
1 ½ msk mjölk
1 ½ msk salt
Blanda mjöl och jäst.
Tillsätt vatten, olja och mjölk.
Knåda 5-10 min.
Låt jäsa 1 ½ timme under duk.
Baka ut degen på önskat vis och jäs ytterligare 40 min.
Pizza Bianco med äpple, lök och fetaost
Skivade äpplen
1 dl crème fraiche
2 gula lökar, tunt skivade
1 pkt fetaost
Salt och peppar
Färsk oregano
Sätt ugnen på 230 grader.
Forma degen till en pizzabotten.
Bred ut crème fraiche, fördela äpplen och lök över pizzan.
Salta och peppra.
Riv fetaosten och fördela över pizzan.
Grädda pizzan direkt, utan att jäsa den igen, 10-12 min
tills osten smält och kanterna fått fin färg. Strö över färsk oregano och
servera med en liten sallad eller som tilltugg.
Foccacia med äpple, vitlök och sumak
1 sats superdeg
Äpplen i skivor
3-4 vitlöksklyftor, tunt skivade
Sumak
Flingsalt
Torkade örter
Lägg degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Forma degen till en kvadrat.
Stick ner äppelskivor och gör hål i degen med fingrarna.
Häll över 3 msk olivolja. Strö över salt, sumak och örter.
Låt jäsa ytterligare 40 min.
Grädda i 200 grader ca 20 min.
Superdeg!
600 gr vetemjöl
½ pkt torrjäst
4 dl vatten
1 ½ msk olivolja + 3 msk
1 ½ msk mjölk
1 ½ msk salt
Blanda mjöl och jäst.
Tillsätt vatten, olja och mjölk.
Knåda 5-10 min.
Låt jäsa 1 ½ timme under duk.
Baka ut degen på önskat vis och jäs ytterligare 40 min.
Äpplekaka med frosting
3 ägg
3 dl socker
3 dl rivet äpple
1 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk mald kanel
Smör och ströbröd till formen
Smörj och bröda formen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt rivet äpple
och rapsolja.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min beroende på formens
storlek.
Låt kakan svalna ordentligt och bred sedan ut frostingen och
dekorera med t.ex ringblomma och rönnbär.
Frosting
200 gr färskost
2 dl florsocker
1 msk citronjuice
Vispa alla ingredienser med elvisp tills du har en fluffig
frosting.
Älskade äpple!
De senaste åren har våra goda svenska äpplen fått ett rejält
uppsving och blivit trendiga. Fler små musterier har dykt upp dit man kan ta
med egna äpplen, eller köpa färdig must. Det experimenteras med cider- och
vinägertillverkning bland annat hos lokala Pomologik och här hemma använder vi
äpplen på allt från smörgåsar och sallader till pizza. Efter ett par timmars
arbete i trädgården är det ren lyx att få skära en stor bit äpplekaka och njuta
av hösten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)