9 mars 2018

Var dags mat - Halstrad gös med savoykål, vårlök och sparris, 4 port



4 gösfiléer
Smör
½ savoykål
1 vårlök
1 knippe grön sparris
2 msk olja
Flingsalt
Peppar

Strimla kålen och löken. 
Ansa sparrisen och skär den i 3 cm långa bitar.
Häll olja i en rejäl stekpanna och fräs sedan grönsakerna 4-5 minuter.
Salta ganska mycket och peppra lätt. Ställ åt sidan.

Dela fiskfiléerna med ett diagonalt snitt. Salta och peppra köttsidan. 
Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan ner. Stek ca 3 min på hög värme. Vänd filéerna och stek ytterligare ca 3 min. Servera genast med de varma grönsakerna och gärna vår goda örtmajonnäs!

8 mars 2018

Var dags mat - Kalvroulader med bacon och grillad paprikafärskost, 4 port



8 tunna skivor kalvinnanlår (eller lövbiff!)
Färskost med grillad paprika
8 skivor bacon
Salt, peppar
Smör till stekning
5 dl grädde
2 msk kalvfond
Maizena

Bred färskost på kalvskivorna, salta och peppra.
Rulla ihop och rulla sedan bacon runt varje roulad.
Stek rouladerna så de får fin färg runt om, lyft dem sedan åt sidan.
Häll grädde och kalvfond i stekskyn, vispa ordentligt och låt koka några minuter.
Red såsen med Maizena enligt förpackningen och lägg sedan ner rouladerna i såsen och låt dem bli genomkokta. Strö rikligt med persilja över vid servering.

4 mars 2018

Var dags mat - Morotsbröd, 4 vridna baguetter


600 gr vetemjöl
2 stora rivna morötter
½ pkt torrjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
1 ½ msk salt

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.
Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.
Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.
Låt jäsa till dubbel storlek eller över natten kylskåp.
Dela degen i 4 delar och vrid till baguetter.
Ställ i ugnen på 215 grader och grädda i ca 15 min.
Brödet ska ha en innertemperatur på 93 grader när det är färdigt.

Var dags mat - Örtmajonnäs, ca 4 dl



2 äggulor
2 ¾ dl matolja
2 msk citron
1 knivsudd fransk senap
½ tsk salt
2 msk kokande vatten
4 msk hackade färska örter

Ta fram alla ingredienser i god tid och låt dem bli rumstemperade.
Vispa äggulorna med elvisp någon minut så de tjocknar en aning och känns klibbiga.
Blanda vinäger, citron och salt. Häll blandingen i äggen och fortsätt vispa ½ minut.
Tillsätt olja droppvis och fortsätt vispa. När ca 1 dl av oljan är tillsatt kan du hälla en i fin stråle under fortsatt vispning. När all olja är absorberad tillsätts det kokande vattnet och sedan örterna.
Smaka av med mer salt och citron.

Var dags mat - Kyckling med sichuanpeppar och morotssallad



Per person:
1 kycklingbröst i strimlor
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk sichuanpeppar
1 tsk havsalt
1 morot
1/2 msk strimlad vårlök
½ vitlöksklyfta, riven
1 tsk finriven ingefära
1 nypa chilipulver
Salt
1 tsk soja
½ msk olja

Mortla de två pepparsorterna och rulla kycklingen i blandningen tillsammans med saltet.
Riv moroten grovt.
Blanda med lök, vitlök, ingefära och chili.
Häll över oljan och sojan, blanda.
Stek kycklingen och servera med morotssalladen.

Var dags (gröna) mat - Syrade grönsaker, experiment pågår!


På köksbänken under en riktigt tjock handduk står nu en burk med röd spetskål, morot, röd lök, fänkål och senapsfrön som, om allt går bra, ska avnjutas om sisådär 3 veckor. Spänningen är olidlig...


ca 1 kg blandade grönsaker
1 msk
salt
ev lite vatten

Strimla grönsakerna tunt och lägg den i en "bankvänlig" skål.
Strö över saltet och knåda eller banka grönsakerna tills de börjar släppa vätska. Låt stå i rumstemperatur några timmar så att det saftar till sig.
Lägg över i väl rengjord burk och pressa ner grönsakerna så de täcks av vätska. Slå på någon matsked vatten vid behov men lämna minst 3 cm upp till kanten.
Efter någon dag, eller tidigare, ska det börja bubbla i burken som då behöver luftas 2-3 ggr dag.
När det slutar komma mer bubblor är det dags att ställa burken kallt minst 2 veckor, men gärna längre, för bästa smak. Kan man inte hålla fingrarna i styr kan man provsmaka redan innan :)

1 mars 2018

Var dags mat - Citronbakad lax med Sauce Verte, 4 port


600 gr laxfilé
1/2 citron
Smör
Salt och peppar
Skär laxen i 4 bitar.
Strö lite salt och peppar i en ugnsfast form.
Lägg i laxen med skinnsidan neråt, salta och peppra ovansidan.
Skiva citronen och fördela över laxen.
Lägg på några små klickar smör.
Baka i ugnen på 180 grader 10-12 minuter, eller tills fisken har en innertemperatur på 45 grader. 
Sauce Verte
1 dl hackad spenat
1 dl hackade örter
1/2 citron, saften
1 msk rapsolja
2 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Mixa örter och spenat med citronsaft och olja.
Tillsätt majonnäs och senap.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.