4 mars 2018

Var dags mat - Örtmajonnäs, ca 4 dl



2 äggulor
2 ¾ dl matolja
2 msk citron
1 knivsudd fransk senap
½ tsk salt
2 msk kokande vatten
4 msk hackade färska örter

Ta fram alla ingredienser i god tid och låt dem bli rumstemperade.
Vispa äggulorna med elvisp någon minut så de tjocknar en aning och känns klibbiga.
Blanda vinäger, citron och salt. Häll blandingen i äggen och fortsätt vispa ½ minut.
Tillsätt olja droppvis och fortsätt vispa. När ca 1 dl av oljan är tillsatt kan du hälla en i fin stråle under fortsatt vispning. När all olja är absorberad tillsätts det kokande vattnet och sedan örterna.
Smaka av med mer salt och citron.

Var dags mat - Kyckling med sichuanpeppar och morotssallad



Per person:
1 kycklingbröst i strimlor
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk sichuanpeppar
1 tsk havsalt
1 morot
1/2 msk strimlad vårlök
½ vitlöksklyfta, riven
1 tsk finriven ingefära
1 nypa chilipulver
Salt
1 tsk soja
½ msk olja

Mortla de två pepparsorterna och rulla kycklingen i blandningen tillsammans med saltet.
Riv moroten grovt.
Blanda med lök, vitlök, ingefära och chili.
Häll över oljan och sojan, blanda.
Stek kycklingen och servera med morotssalladen.

Var dags (gröna) mat - Syrade grönsaker, experiment pågår!


På köksbänken under en riktigt tjock handduk står nu en burk med röd spetskål, morot, röd lök, fänkål och senapsfrön som, om allt går bra, ska avnjutas om sisådär 3 veckor. Spänningen är olidlig...


ca 1 kg blandade grönsaker
1 msk
salt
ev lite vatten

Strimla grönsakerna tunt och lägg den i en "bankvänlig" skål.
Strö över saltet och knåda eller banka grönsakerna tills de börjar släppa vätska. Låt stå i rumstemperatur några timmar så att det saftar till sig.
Lägg över i väl rengjord burk och pressa ner grönsakerna så de täcks av vätska. Slå på någon matsked vatten vid behov men lämna minst 3 cm upp till kanten.
Efter någon dag, eller tidigare, ska det börja bubbla i burken som då behöver luftas 2-3 ggr dag.
När det slutar komma mer bubblor är det dags att ställa burken kallt minst 2 veckor, men gärna längre, för bästa smak. Kan man inte hålla fingrarna i styr kan man provsmaka redan innan :)

1 mars 2018

Var dags mat - Citronbakad lax med Sauce Verte, 4 port


600 gr laxfilé
1/2 citron
Smör
Salt och peppar
Skär laxen i 4 bitar.
Strö lite salt och peppar i en ugnsfast form.
Lägg i laxen med skinnsidan neråt, salta och peppra ovansidan.
Skiva citronen och fördela över laxen.
Lägg på några små klickar smör.
Baka i ugnen på 180 grader 10-12 minuter, eller tills fisken har en innertemperatur på 45 grader. 
Sauce Verte
1 dl hackad spenat
1 dl hackade örter
1/2 citron, saften
1 msk rapsolja
2 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Mixa örter och spenat med citronsaft och olja.
Tillsätt majonnäs och senap.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.



Var dags mat - 5 anledningar att använda gurkmeja!

Bäst effekt uppnås i kombination med piperin som finns i vanlig svart peppar!



      1.    Antiinflammatoriska egenskaper
2.      Kraftfull antioxidant
3.      Kan förebygga och motverka Alzheimerz
4.      Kan förebygga och motverka vissa typer av cancer
5.      Kan hjälpa mot artrit


27 feb. 2018

Var dags (gröna) mat - Rostad blomkål med gurkmeja och fänkål, 2-4 port


1 blomkålshuvud
1/2 msk gurkmeja
1/2 msk fänkålsfrö
2 msk olja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa blomkålen lätt och skär den sedan i 1 cm tjocka skivor.
Fördela skivorna på en plåt och strö över kryddor och olja. Salta och peppra.
Rosta kålen ca 15 min.

Jag serverade den här blomkålen tillsammans med ugnsbakad lax och senapskrämen som blev över häromdagen. 

25 feb. 2018

Var dags (gröna) mat - Vårsallad med avokado och rädisor, 2 port




1 mogen avokado
8-10 medelstora rädisor
1/2 röd lök, finhackad
Ärtskott, ca 1 dl
1 msk hackad citronmeliss, eller andra färska örter
1 msk äppelscidervinäger
2 msk mild olja
Salt och peppar

Dela avokadon och gröp ur köttet.
Riv rädisorna på rivjärn, skär ärtskotten i mindre bitar.
Blanda avokado, rädisor, lök, ärtskott och citronmeliss.
Slå över olja och vinäger, blanda väl och smaka av med salt och peppar.