15 jan. 2018

Var dags mat - Ugnsbakad torsk med smörslungad gurka, 4 port


- ljuvlig fisk som delar sig i flagor och den goda smaken av smör och sommar
6oo gr torskrygg
100 gr smör
½ gurka, urkärnad i bitar
2 dl gröna ärtor
3 msk hackad dill

Dela torsken i bitar och baka den i ugnen på 190 grader ca 8 min.
(En innertemperatur på 42 grader är perfekt.)
Smält smöret och blanda med gurka, ärtor och dill precis innan servering

14 jan. 2018

Var dags gröna mat - Ratatouille,och vad du kan göra med den!

Precis som med en paj passar det bättre att servera din ratatouille ljummen än rykande het!

2 gula lökar i skivor
4 msk olivolja
4 klyftor vitlök, i tunna skivor
2 auberginer, i tunna skivor
2 zucchini, i tunna skivor
2 gula eller röda paprikor, i bitar
1 brk hela tomater
2-3 kvistar timjan
3 msk färsk basilika
Salt och peppar

Ta fram din största kastrull.
Häll i olivoljan och löken i en stekpanna.
Stek löken tills den mjuknar och tillsätt då vitlöken, låt steka tills även den mjuknat.
Lägg över i kastrullen.
Stek övriga grönsaker i olivoja, tillsätt mer olja vid behov, tills de är gyllene och lyft över dem till kastrullen.
Häll i en burk hela tomater, timjankvistarna. Salta och peppra.
Låt sjuda ca 30 minuter. Dra kastrullen av spisen och rör ner basilikan.
Smaka av med mer salt och peppar vid behov.

1+1=3!
Överbliven ratatouille passar perfekt att omvandla till en smakfull paj.
Nyp ihop vetemjöl med en klick smör och smula över tillsammans med lite torkad timjan och riven ost. Gratinera i ugnen tills ”smulet” fått fin färg.

Använd den som pastasås tillsammans med Penne eller Rigatoni som är rörformade och kan fånga upp såsen.


Åt den kall med sallad med lite smulad, god ost på toppen. 

Var dags mat - Linssallad med äpple, 4 port


5 dl kokta röda linser
1 röd lök, hackad
1-2 syrliga äpplen
1/2 msk mald spiskummin
1/2 msk mald kardemumma
1/2 msk kanel
1 finhackad vitlök
1 msk riven ingefära
5 msk olja
2 msk vinäger eller citronsaft

Lägg alla ingredienser i en stor skål.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Servera som egen rätt, eller som tillbehör till kött eller fisk som tillexempel vår goda Tandooribakade lax.


13 jan. 2018

Var dags mat - Pulled Pork med Coca Cola


1kg fläskkarré
4 dl Cocacola
3 dl BBQ-sås
2 gula lökar, skivade
2 röd paprika, i strimlor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 morot, skivad
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda cola, BBQ-sås och grönsaker.
Lägg karrén i en ugnsfastform eller gjutjärnsgryta och slå marinaden över.
Täck formen noga eller sätt lock på grytan.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta, sakta kokas sönder över natten.
Dra isär köttet och smaka av med salt och peppar.
Servera i hamburgerbröd med lite salta tillbehör och
Martins goda Cole Slaw!

12 jan. 2018

Var dags mat - Gratinerade fikon


Färska fikon
Flytande honung
Blåmögel- eller getost
Sätt ugnen på grill.

Medan ugnen blir varm delar du fikonen i klyftor och arrangerar på ett ugnsfast fat.Riv eller hyvla osten över fikonen, ringla över honung och ställ in i ugnen tills allt får fin färg. Pass på för det går fort på slutet.

11 jan. 2018

Var dags mat - Sallad med rödkål, broccoli och sesamfrö, 4 port

¼ medelstor rödkål
1 färsk broccoli
2 msk sesamfrö
3 msk olja
1 msk citronsaft
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
Mixa en dressing av olja, citronsaft, sesamolja, vitlök och honung.
Smaka av med salt och peppar.
Strimla kålen så fint du kan, gärna med hjälp av en mandolin.
Skär broccolin så fint du kan på längden.
Lägg i en skål och slå över dressingen. Blanda väl och massera gärna kålen lite extra.

Låt stå minst 1 timme innan servering så kålen hinner dra åt sig smaken från dressingen.

Var dags mat - Skåprensning i Skafferi

Tänk till, tänk om och tänk rätt – 1+1=3!


Av årets fattigaste månad är det mer än hälften kvar – dags att rensa upp i skafferi, frys och kyl. Det halva rätt trista blomkålshuvudet och den lilla burken, inte tillräcklig för 4, med köttfärssås i frysen och en skvätt grädde blev till en värmande och god gratäng toppad med resterna från julosten. 

Tunt skivad blomkål, tunt skivad lök, tunt skivade tomater varvades med köttfärsåsen. Sen på med grädde och rejält med riven ost. 180 grader 20-40 min beroende på hur hög du gör gratängen. Prova om den är färdig med en kniv.