5 dec. 2017

Elsas Jul - Citrus- och granatäppelsallad med chili


Friska upp smaklökarna efter glöggmyset med en härlig citrussallad med lite sting från chili och vackert granatäpple.

Blandade citrusfrukter
Granatäpple
5 msk vit vinäger
4 msk blomsterhonung
5 msk olivolja
1 röd chili, urkärnad och finhackad
Salt och peppar

Skala och skiva citrusfrukterna och arrangera dem på ett stort fat.
Ta ur kärnorna ur granatäpplet och strössla över citrusen.
Lägg övriga ingredienser i en mixer och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Rippla dressingen över salladen.


Granatäpple trix!
Nigella Lawson har lärt mig att banka ut de vackra kärnorna med hjälp av en träsked.
Dela äpplet på hälften och banka loss på skalet – ett bra sätt att släppa ut lite av julstressen kanske?

1 dec. 2017

Elsas Jul - 3 kokböcker att ge bort, eller önska



East: En asiatisk kokbok, Peter Lindgren
är en snygg och inspirerande kokbok och restaurangskildring full av läckra recept från en av Sveriges mest inflytelserika krogar genom tiderna.


30 Odödliga rätter, Daniel Crespi, Mikael Einarsson
Vissa maträtter är extra speciella. De är lite godare och lite mer betydelsefulla än alla andra maträtter. Det är de rätter som andra maträtter önskar att de fick vara eller fick hänga med. De finns, på grund av sin förträfflighet, representerade över hela i en uppsjö utföranden och har format och utbildat otaliga matlagare.


Vego på 30 minuter, Ylva Bergqvist

Vill du äta mer vego? Då kommer den här boken att förgylla och förenkla din vardag. Här finns hela 100 recept på snabba gröna rätter som funkar året om. På bara 30 minuter får du garanterat god, mättande och nyttig mat på bordet.

30 nov. 2017

Ät mer grönt!! - Rödkålssallad med granatäpple och citrusdressing, 4 port


½ huvud rödkål
1 granatäpple
½ citron, saften
¾ dl rapsolja
Salt och peppar
Clementin till dekoration

Strimla kålen fint.
Dela granatäpplet och använd baksidan av en sked för att banka ut kärnorna.
Blanda kärnor och kål. Salta och peppra.
Pressa över saft från ½ citron och häll på oljan.

Blanda väl, smaka av och låt gärna stå ett par timmar innan servering.

29 nov. 2017

Ät mer grönt! - Saffransdoftande potatissoppa à la Siv

 Av tryckaren Siv Johansson, som gästade Grafikens Hus en sommar, fick jag ett hastigt nedskrivet recept på en saffransdoftande potatissoppa. Nu har jag anpassat receptet lite och använder hönsbuljong för att få en fylligare smak – självklart går det bra med en god grönsaksbuljong för dig som vill hålla den helt vegetarisk.

8 medelstora potatisar i tärningar
1 gul lök i skivor
1 vitlök, finhackad
2 msk smör
8 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 pkt saffran
2 dl grädde
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i smöret tillsammans med potatisen.
Slå på vattnet, tillsätt buljongtärningen och koka tills potatisen mjuknat.
Tillsätt saffran och grädde. Koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.
Serveras omedelbart med ett riktigt gott bröd till.

28 nov. 2017

Ät mer grönt! - Färsk pasta med rosésallat, chèvre och valnötter, 4 port


400 gr färsk pasta
1 zucchini
½  rosésallat
2 skivor chèvre
1 citron, skalet
Salt och peppar
3 msk hackad persilja
Valnötter
Olivolja

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Strimla zucchini till långa breda remsor med en potatisskalare, strimla sallaten och fräs dem sedan i en stekpanna med några matskedar olivolja.
Tillsätt den kokta pastan, citronskal och persilja. Blanda väl och lägg sedan upp på tallrikar.

Bryt osten i bitar och lägg på pastan tillsammans med valnötter.

27 nov. 2017

Ät mer grönt! - Risotto med grillad paprika



4 msk strimlad grillad paprika
1 finhackad vitlöksklyfta
2 finhackade shalottenlökar
50 gr smör
200 gr arborioris
5 dl kyckling/grönsaksbuljong
1,5 dl vitt vin
Riven parmesan
Salt och peppar

Värm upp buljong och fräs under tiden lök och vitlök i smöret en vid panna tills den blir mjuk.
Tillsätt riset och låt det fräsa med några minuter.
Häll på en del av buljongen och sjud försiktigt tills nästan all vätska kokat in. Fortsätt tillsätta vätskan pö om pö och så även vinet.
När all vätska absorberats har du en krämig risotto med en liten kärna i kornen.
Rör ner paprika och parmesan, smaka av med salt, peppar och lite olivolja.

26 nov. 2017

Ät mer grönt! - Krämig rotfruktsgratäng, 4 port

Kökströst när den är som bäst - krämig, smakrik och rykande varm med smak av jordärtskocka, morot, lök, vitlök och så klart potatis. 


6 potatisar
2 medelstora morötter
4 medelstora jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 klick smör
2,5 dl grädde
salt och peppar
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva rotfrukterna och lökarna tunt.
Lägg smöret i en kastrull, häll i grädden, löken och rotfrukterna.
Låt sjuda tills rotfrukterna börjar mjukna, ca 10-15 min, beroende på tjocklek och sorter.
Häll över i gratängform, strö över ost och kör gratängen ca 15 min i ugnen tills den får fin färg.