13 okt. 2017

Skördetid - Chèvre Chaud med päronmarmelad och valnötter, 4 port

Nu är det hög tid att damma av alla härliga höstklassiker som värmande Bouef Bourgignon, svamprisotto och mustiga soppor. En personlig favorit som passar bra som förrätt eller när man inte vill äta så mycket är Chèvre Chaud – gratinerad getost på toast. Med en sallad till och varför inte ett glas rött känns inte höstmörkret så betungande. Smaklig spis! 



4 skivor Chèvre
4 skivor vitt bröd
500 gr päron
1 ½ citron
500 gr socker
1 msk hackad ingefära
50 gr valnötter, krossade

Skär päronen i 2 cm stora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med ingefära socker och saften av en pressad citron. Skär den kvarvarande halvan i skivor och lägg i kastrullen. Koka ca 30 min eller tills marmeladen har en temperatur på 114 grader. 
Tillsätt nötterna, koka upp och låt sedan svalna.

Sätt ugnen på grill. 
Lägg en skiva ost på varje skiva bröd. 
Gratinera tills osten fått färg.
Lägg på tallrikar med sallad och servera den friska päronmarmeladen till.

12 okt. 2017

Skördetid - Päronkaka med mandel, citron och vallmofrö (glutenfri)

 Glutenfri!
5 päron skalade, skurna i kuber
2 dl polenta
2 msk flytande honung
80 + 250 gr osaltat smör
3 dl socker
4 ägg
2 dl skållad mandel, mald
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 citroner, rivet skal
vallmofrö

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en avlång form och bröa den med vallmofrö för en helt glutenfri kaka. Ströbröd går så klart också bra.
Smält 80 gr smör och tillsätt honungen. Låt blandningen karamelliseras och häll i päronen. Låt dem täckas av blandningen och ställ åt sidan.
Vispa resten av smöret med sockret tills det blir pösigt.. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mandeln, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker med smörblandningen.
Vänd försiktigt ner päronen tillsammans med rivet citronskal.
Häll i formen och grädda 1- 11/2 timme i 150 grader. Kakan blir ganska mörk på ovansidan. Stjälp upp på ett fat och låt kallna.

11 okt. 2017

Skördetid - Sallad med päron, vitkål och selleri

 


1 L riven vitkål
2 päron av fast sort
4 stjälkar blekselleri
1 dl majonnäs
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

5 okt. 2017

Skördetid - Kokostoppar med citronmeliss och mynta, 50 små, 20 stora



50 gr smör
2 ägg
2 dl socker
200 gr riven kokos
3 msk hackad mynta och citronmeliss

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och rör samman alla ingredienser i en stor bunke. Låt smeten svälla 10 minuter, du får du fasta toppar som inte flyter ut.

Klicka ut toppar på bakplåt med papper på.


Grädda mitt i ugnen tills topparna fått fin färg, ca 12 minuter.

4 okt. 2017

Skördetid - Ta hand om dina örter

Hösten är här och det är dags för sista skörden av örter. 


Salvia, dragon, oregano, timjan, mynta och citronmeliss i knippen hänger i den 
mörka trappan upp till vinden där det är varmt och torrt.

Basilikablad läggs hela på en bricka i frysen ett par timmar och flyttas sedan till en burk i frysen. 

Persilja, dill och gräslök hackas och fryses direkt i burkar.

30 sep. 2017

Skördetid - Smörstekt mangold med gorgonzola

- som tillbehör till kött eller fisk eller del av en vegetarisk måltid!
500 gr färsk mangold
1 rejäl klick smör
1 bit gorgonzola
1 krm riven muskot
Salt och peppar

Ansa och skölj mangolden, separera bladen från stjälkarna och strimla bladen fint.

Fräs stjälkarna med en rejäl klick smör, salt och peppar tills de mjuknat något, men fortfarande har tuggmotstånd. Lite olika beroende på stjälkens tjocklek – prova dig fram, det är ju gott! Tillsätt muskot och de strimlade bladen, vänd runt och låt bladen ”smälta” ner något. Lägg över på serveringsfat, bryt osten i bitar och lägg på de varma stjälkarna.

29 sep. 2017

Skördetid- Salt med svart trumpetsvamp


Svampsalt
1 dl havssalt
20 gr torkad svamp
(trattkatareller, trumpetsvamp eller Karl-Johan)
Mixa svamp och salt till ett fint pulver som är perfekt som smaksättning i grytor, sallader eller såser hela hösten. Fungerar även som krydda till både kött och fisk.