12 okt. 2017

Skördetid - Päronkaka med mandel, citron och vallmofrö (glutenfri)

 Glutenfri!
5 päron skalade, skurna i kuber
2 dl polenta
2 msk flytande honung
80 + 250 gr osaltat smör
3 dl socker
4 ägg
2 dl skållad mandel, mald
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 citroner, rivet skal
vallmofrö

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en avlång form och bröa den med vallmofrö för en helt glutenfri kaka. Ströbröd går så klart också bra.
Smält 80 gr smör och tillsätt honungen. Låt blandningen karamelliseras och häll i päronen. Låt dem täckas av blandningen och ställ åt sidan.
Vispa resten av smöret med sockret tills det blir pösigt.. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mandeln, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker med smörblandningen.
Vänd försiktigt ner päronen tillsammans med rivet citronskal.
Häll i formen och grädda 1- 11/2 timme i 150 grader. Kakan blir ganska mörk på ovansidan. Stjälp upp på ett fat och låt kallna.

11 okt. 2017

Skördetid - Sallad med päron, vitkål och selleri

 


1 L riven vitkål
2 päron av fast sort
4 stjälkar blekselleri
1 dl majonnäs
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

5 okt. 2017

Skördetid - Kokostoppar med citronmeliss och mynta, 50 små, 20 stora



50 gr smör
2 ägg
2 dl socker
200 gr riven kokos
3 msk hackad mynta och citronmeliss

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och rör samman alla ingredienser i en stor bunke. Låt smeten svälla 10 minuter, du får du fasta toppar som inte flyter ut.

Klicka ut toppar på bakplåt med papper på.


Grädda mitt i ugnen tills topparna fått fin färg, ca 12 minuter.

4 okt. 2017

Skördetid - Ta hand om dina örter

Hösten är här och det är dags för sista skörden av örter. 


Salvia, dragon, oregano, timjan, mynta och citronmeliss i knippen hänger i den 
mörka trappan upp till vinden där det är varmt och torrt.

Basilikablad läggs hela på en bricka i frysen ett par timmar och flyttas sedan till en burk i frysen. 

Persilja, dill och gräslök hackas och fryses direkt i burkar.

30 sep. 2017

Skördetid - Smörstekt mangold med gorgonzola

- som tillbehör till kött eller fisk eller del av en vegetarisk måltid!
500 gr färsk mangold
1 rejäl klick smör
1 bit gorgonzola
1 krm riven muskot
Salt och peppar

Ansa och skölj mangolden, separera bladen från stjälkarna och strimla bladen fint.

Fräs stjälkarna med en rejäl klick smör, salt och peppar tills de mjuknat något, men fortfarande har tuggmotstånd. Lite olika beroende på stjälkens tjocklek – prova dig fram, det är ju gott! Tillsätt muskot och de strimlade bladen, vänd runt och låt bladen ”smälta” ner något. Lägg över på serveringsfat, bryt osten i bitar och lägg på de varma stjälkarna.

29 sep. 2017

Skördetid- Salt med svart trumpetsvamp


Svampsalt
1 dl havssalt
20 gr torkad svamp
(trattkatareller, trumpetsvamp eller Karl-Johan)
Mixa svamp och salt till ett fint pulver som är perfekt som smaksättning i grytor, sallader eller såser hela hösten. Fungerar även som krydda till både kött och fisk.

28 sep. 2017

Skördetid - Kallrökt lax med gräddkokt skogssvamp

Ett paket kallrökt lax blir till en festlig förrätt för 4, eller en lätt måltid för 2!


150 gr kallrökt lax i skivor
2 msk torkad skogssvamp
1 msk hackad gul lök
smör
2 dl grädde
Salt och peppar
Blandade salladsblad
Blötlägg svampen ett par timmar i förväg.
Fräs löken i smöret och tillsätt sedan den avrunna svampen.
Salta och peppra lätt.
Tillsätt grädden och koka under omrörning tills såsen tjocknat.
Täck tallrikarna med lax, lägg sallad i mitten och fördela såsen runt om.