16 juli 2017

Sommarmat - Baguette med fläskkarré och BBQ-sås


Grillad fläskkarré
BBQ-sås
Tomat
Sallatsblad
Tomat i skivor
Majonnäs
Bred ett tunt lager majonnäs på brödet för att ”klistra fast” sallatsbladen.
Skär färdiggrillad och kall karré i tunna skivor och fördela över salladen tillsammans med tomaten. Ringla över BBQ-såsen.

14 juli 2017

Sommarmat - Glaze of glory, perfekt kladdiga revbensspjäll!

Riktigt saftiga men ändå mjälla revbensspjäll åt jag första gången i New York. Här är mitt försök att återskapa den härliga glazen som de bakats i. 


3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 msk soja
2 msk råsocker
2 msk ketchup
1 tsk sambal oelek
Svartpeppar

Mortla vitlöksklyftorna med saltet.
Tillsätt senap, soja, råsocker, ketchup och sambal.
Mal rejält med svartpeppar, minst två teskedar, och tillsätt vinägern.
Blanda allt tills du får en tjock, härlig smet.
Pensla revbensspjällen rejält med glazen och låt dem sedan vila i ett par timmar för att ta riktigt bra smak.
Grilla revbenen hårt eller kör dem i ugn tills de får bra med färg.
Avnjutes med sallad och bröd – ätes med fingrarna!

13 juli 2017

Sommarmat - Pasta med tomatsås och salviastekt halloumi, 4 port


Ca 400 gr färsk pasta
1 brk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 + 1 msk olja
½ buljongtärning
Salt
Peppar
Honung
2 msk hackad färsk persilja
12 skivor halloumi
12 salviablad

Skiva lök och vitlök och fräs i 1 msk olja. Tillsätt tomater, buljongtärning och persilja. Smaka av med salt, peppar och lite honung. Låt koka ca 10 minuter.
Lägg ett salviablad på varje ostskiva och stek dem gyllene på båda sidor i lite olja.
Koka under tiden upp vatten till pastan och koka den enligt anvisningar på paketet.

Servera den nykokta pastan med tomatsås, nystekt halloumi och gärna en rejäl näve sallad.

12 juli 2017

Räkfrossa på Elsas Skafferi Tingsgården


I kväll kan vi för första gången bjuda på vädersäkrad underhållning och mat! De nya parasollerna och markiserna är på plats och i köket har vi börjat förbereda för kvällens Räkfrossa.

Det blir:
Hamiltons Ostpastejer
Skagenröra

Räkor
Rökta räkor
Chilistekta räkor

Rhode Island
Aioli
Mango Rajja

Smör & Nybakat bröd

Vi toppar hela härligheten med att erbjuda nybakad blåbärspaj och så bjuder vi på livemusik med

Robin & Jocke!

11 juli 2017

Sommarmat - Kyckling fylld med soltorkade tomater och mozzarella, 4 port



4 kycklingbröst
2 pkt mozzarella, skivad
2 msk hackade soltorkade tomater
Salt och peppar


Sätt ugen på 200 grader.
Skär ett snitt i kycklingarna och vik upp dem som på bilden.
Lägg på ost och soltorkade tomater, salta och peppra.
Vik ihop kycklingen och ”sy ihop” snittet med tandpetare eller en grillpinne.
Bryn kycklingarna runt om i en stekpanna och lägg dem sedan i en ugnsfast form.
(Hit kan man förbereda i  god tid innan middagen och sedan ställa kallt.)


Ställ in kycklingen i ugnen i 20 min.


För mer Medelhavssmak kan en kvist rosmarin eller några basilikablad gärna få smyga sig in!

Sommarmat - Bulgur mamma, bulgur!

6-åringen har fått smak på bulgur istället för sitt älskade vita ris så jag passar på att njuta av omväxlingen så länge den varar. 
Koka bulgur i dubbel mängd vätska, gärna med en skvätt olja och lite buljong, 15 minuter och låt sedan stå 5 minuter. 
Blanda med rikligt med färska örter, tomat, gurka, salladslök och toppa hela härligheten med nypressad citronsaft. Passa på att strö kronblad från ringblomma och blåklint på maten för extra sommarkänsla!

10 juli 2017

Sommarmat - Örtbakad fläskfilé med senapscrème, 4 port

1 fläskfilé
1 dl hackade färska örter
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 msk smör

2 dl crème fraiche
1 msk grov senap
1 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 150 grader.
Strö ut de hackade örterna, salt och peppar på en skärbräda.
Rulla fläskfilén och se till att den blir täckt av blandningen.
Lägg smöret i en stekpanna och bryn fläskfilén runt om.
Lägg över på plåt och ställ in i ugnen. När innertemperaturen är 68 grader, 15-20 min ungefär, är köttet klart. Ta ut det och låt det vila 10 minuter.
Blanda crème fraiche med grov senap och dijonsenap. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite dragon. Skiva köttet och lägg upp på ett vackert fat.