1 kg blomkål
5 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar
1 rejäl klick smör
3-5 dl grädde
Skär blomkålen i skivor och lägg i en kastrull.
Slå över buljongen och koka kålen mjuk, ca 15 min.
Riv under tiden brödet och stek tillsammans med vitlök
och persilja tills det blir gyllene och frasigt. Doften är underbar!
Mixa den kokta kålen till en puré.
Lägg i en klick smör och späd med grädde, eller mer
buljong, till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i tallrikar och toppa med örtströsslet.
För mig är det här kökströst när den är som bäst!
Tips!
Ha i ett paket finhackad bacon när du steker vitlöksströsslet eller
toppa hela härligheten med hårt stekta trattkantareller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar