28 sep. 2018

Tarte Tatin med päron och citron, 8 port



Pajdeg
150 gr vetemjöl
120 gr kallt smör
1 ½ msk strösocker
4 msk kallt vatten
Kör alla ingredienserna i matberedare till en deg.
Ställ kallt 30 min.

Fyllning
1 ½ kg fasta päron
1 citron, skalet
2 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
25 gr mjukt smör till formen
90 gr smält smör

Skala, kärna ur och skiva päronen. Sätt ugnen på 190 grader.
Smörj en pajform (22-25 cm) rejält, särskilt i botten. Ströa formen med ½ dl socker.
Lägg päronskivorna i en skål tillsammans med ½ dl socker, vaniljsocker och citronskal. Vänd runt så päronen täcks av sockerblandningen och lägg ett lager i botten av formen.
Häll över en tredjedel av det smälta smöret. Lägg ett lager päron till, häll på smör och sedan ytterligare ett lager och smör. Häll över återstående socker.
Kavla degen 3 mm tjock och skär ut en cirkel lika stor som formen. Lägg den över päronen och låt kanterna sjunka ner. Gör 4-5 små snitt i degen.
Grädda 45-60 min i nedre delen av ugnen. Vippa försiktigt på formen och har du en tjock, brun och sirapsaktig vätska är pajen klar.
Servera med en rejäl klick vaniljglass eller vispad grädde.