5 juli 2018

Elsas Sommarmat - Citron- och örtbakad lax med ljummen fänkålssallad, 4 port

600 gr lax
½ + ½ citron citron
2 msk torkade örter
1 msk smör
Salt och peppar
1-2 fånkålsstånd
1 röd lök
3 msk hackad persilja
2 msk mild olja

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär laxen i portionsbitar, gör ett snitt i mitten och stick ner en citronklyfta.
Krydda med salt, peppar och torkade örter.
Baka laxen ca 12 min till en innertemperatur av 44 grader.
Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skala löken och skiva den tunt.
Blanda fänkål och lök med hackad persilja, olja och saften av en halv citron.

Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägger du salladen i en riktigt varm stekpanna och låter den bli varm, 2-3 minuter. En kall sås med färska örter, majonnäs och crème fraiche är gott till!