19 maj 2018

Elsas Kalasmat - Mammas chokladtårta (perfekt att göra i förväg och frysa)


Kaka
125 gram mörk blockchoklad
125 gram margarin
1,5 dl starkt kaffe
4 stora eller 5 små ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Kräm
1,5 dl florsocker
50 gram smör
1 ägg
100 gram mörk blockchoklad
1msk vatten

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter.
Smält blockchoklad och smör i en kastrull, tillsätt kaffet, låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vetemjöl och bakpulver väl siktat tillsammans.
Rör ner den avsvalnade chokladsmeten och häll i formen.
Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna innan du gör krämen och dekorerar.

Rör siktat florsocker med smör och ägg till en jämn och fin smet.
Smält blockchoklad och vatten och rör i.
Bred ut smörkrämen på tårtan.
Mamma brukar göra ett spiralformat mönster ovanpå med hjälp av en gaffel, själv fick jag feeling och spritsade loss :) Hur du än dekorerar går det nu finfint att antingen äta upp tårtan direkt, eller spara den i frysen tills gästerna kommer.