4 mars 2018

Var dags (gröna) mat - Syrade grönsaker, experiment pågår!


På köksbänken under en riktigt tjock handduk står nu en burk med röd spetskål, morot, röd lök, fänkål och senapsfrön som, om allt går bra, ska avnjutas om sisådär 3 veckor. Spänningen är olidlig...


ca 1 kg blandade grönsaker
1 msk
salt
ev lite vatten

Strimla grönsakerna tunt och lägg den i en "bankvänlig" skål.
Strö över saltet och knåda eller banka grönsakerna tills de börjar släppa vätska. Låt stå i rumstemperatur några timmar så att det saftar till sig.
Lägg över i väl rengjord burk och pressa ner grönsakerna så de täcks av vätska. Slå på någon matsked vatten vid behov men lämna minst 3 cm upp till kanten.
Efter någon dag, eller tidigare, ska det börja bubbla i burken som då behöver luftas 2-3 ggr dag.
När det slutar komma mer bubblor är det dags att ställa burken kallt minst 2 veckor, men gärna längre, för bästa smak. Kan man inte hålla fingrarna i styr kan man provsmaka redan innan :)