8 jan. 2018

Var dags mat - Fiskgratäng med räkor

Utan min digitala termometer står jag mig slätt i köket! Så skönt att laga vardagsmaten i ugnen och veta att den är färdig när det piper - plätt lätt att lyckas. 

500 gr torskrygg
2 dl skalade räkor
1 purjolök
5 dl grädde
vetemjöl till redning
1 fiskbuljongtärning
2 msk torr vermouth
2 rejäla nävar ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skölj purjolöken, skiva den.
Koka upp grädden med buljongtärning och vermouth.
Red med ca 2 tsk vetemjöl upplöst i kall mjölk.
Lägg purjo, fisk och räkor i en gratängform.
Slå över såsen och strö över osten.
Ställ in i ugnen ca 20 min.
Fisken ska ha en innertemperatur på minst 44 grader och gratängen ska ha fått fin färg.