12 okt. 2017

Skördetid - Päronkaka med mandel, citron och vallmofrö (glutenfri)

 Glutenfri!
5 päron skalade, skurna i kuber
2 dl polenta
2 msk flytande honung
80 + 250 gr osaltat smör
3 dl socker
4 ägg
2 dl skållad mandel, mald
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 citroner, rivet skal
vallmofrö

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en avlång form och bröa den med vallmofrö för en helt glutenfri kaka. Ströbröd går så klart också bra.
Smält 80 gr smör och tillsätt honungen. Låt blandningen karamelliseras och häll i päronen. Låt dem täckas av blandningen och ställ åt sidan.
Vispa resten av smöret med sockret tills det blir pösigt.. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mandeln, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker med smörblandningen.
Vänd försiktigt ner päronen tillsammans med rivet citronskal.
Häll i formen och grädda 1- 11/2 timme i 150 grader. Kakan blir ganska mörk på ovansidan. Stjälp upp på ett fat och låt kallna.