10 aug. 2017

Sommarmat - Rödingfilé med salviastekta bönor & ärtor, 4 port


600 gr rödingfilé
200 gr sockerärtor
200 gr haricots verts/vaxbönor
1 msk hackad salvia
1+2 msk smör
2 msk neutral olja
Salt och peppar
Citronskivor

Ansa bönor och ärtor, dela filéerna till portionsbitar.
Häll olja och 1 msk smör i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt.
Salta och peppra. När fisken börjar ljusna i kanterna är den klar att vända.
Stek ytterligare någon minut.

Fräs bönor och ärtor i en annan panna med 2 msk smör och salvian i 3-4 minuter. Salta och peppra.
(Det går självklart bra att använda annat kryddgrönt.)
Servera direkt tillsammans med en god kall sås, nykokt färskpotatis eller en härlig bulgursallad.


Örtsås till fisk
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1/2 citron, saften
3  msk blandade färska örter
1/2 msk olivolja
Salt och peppar

Blanda alla ingredienserna och ställ kallt.
Såsen går fint att spara ett par dagar om den får stå kallt!